Ανακοινώσεις

Κοιτα τους ! Το Θεατρικό του Μάριου Ποντίκα στο Θερινό Μαρουλα

Επισυνάπτεται δελτίο τύπου και αφίσα της θεατρικής παράστασης “Κοίτα τους”, από τη θεατρική ομάδα Εν Παρόδω. Η παράσταση θα γίνει την Πέμπτη 27 Ιουλίου (σε 3 ημέρες), στο θερινό κινηματοθέατρο Μαρούλα, με τη υποστήριξη του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου και του ΜΕΑΣ Λήμνος.

Θα εκτιμούσαμε πολύ τη διοχέτευση των επισυναπτόμενων πληροφοριών μέσω των πλατφόρμων που έχετε στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση, η γραμματέας του ΜΕΑΣ Λήμνος,

Ισμήνη Καλτσούνη

 

 ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ, του Μάριου Ποντίκα | Η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά

Μετά το πρωτότυπο νουάρ «Το πιο γλυκό ανάθεμα», του Κυριάκου Δανιήλ και την κωμική δυστοπία «Μια τρύπα για την ιστορία» (διασκευή του έργου Δύο θεοί) του Λένου Χρηστίδη, η θεατρική ομάδα Εν Παρόδω βγήκε από τον λήθαργο των τελευταίων ετών με ένα έργο υπερβατικό, όπου ο χώρος και ο χρόνος διαστέλλονται και συστέλλονται με τρόπο απρόβλεπτο, δοκιμάζοντας τα όρια του ρεαλισμού, του τραγικού και του γελοίου.

Κοίτα τους. Κοίτα τους με προσοχή, έναν-έναν…

Με πρώτη ύλη το θεατρικό έργο Κοίτα τους του Μάριου Ποντίκα, ενισχυμένο με τα εύφλεκτα συστατικά των επίσης δικών του Εσωτερικών Ειδήσεων, ένα ωστικό κύμα μάς ξεβράζει στα άδυτα της νεοελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τις κλειδαρότρυπες και τις μεσοτοιχίες του αστικού λαβύρινθου διαρρέουν εικόνες και ήχοι -σαν τραγέλαφοι- αποκαλύπτοντας χαρακτήρες και επεισόδια που διαμόρφωσαν και συντηρούν τη συλλογική συνείδηση, τον ηθικό κώδικα που μας διέπει, τον διαστρεβλωμένο προσανατολισμό που μας επιβλήθηκε, την πνευματική τελμάτωση που μας κρατάει δέσμιους καθώς μεταμορφώνεται σε βία⸱ λεκτική, σωματική, ψυχολογική. Ενδοοικογενειακή, κρατική, έμφυλη. Βία που μας ξερνάει διαρκώς μέσα σε μία αχανή αρένα χωρίς κανόνες, να παλεύουμε μεταξύ μας και με τα κατάλοιπα που κληρονομήσαμε. Η συλλογική συνείδηση τεντώνει τα σχοινιά για να χωρέσουν όλοι στην αρένα. Καγχάζει και φουσκώνει με μανία και υπερηφάνεια… ΜΠΑΜ. 

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

6 ηθοποιοί, 30 χαρακτήρες και ένα ρινγκ. Ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται συνυποδηλωτικά σε ένα αυτοσχέδιο ρινγκ μέσα στο οποίο οι ηθοποιοί ενδύονται, πέρα από το θεατρικό «κοστούμι» τους, εκείνο του πυγμάχου. Λαμβάνουν τις συμβολικές μορφές του πυγμάχου ο οποίος είναι υποχρεωμένος να εισαχθεί σε έναν αγώνα, ο οποίος εκκινεί με τη γέννηση και τελειώνει -αυστηρά και μόνο- με τον θάνατο.
Ο εχθρός όμως δεν είναι ένας, αλλά το άθροισμα των επιρροών που διέπουν τη ζωή του πυγμάχου. Η οικογένεια με τα προκαθορισμένα μονοπάτια που επιβάλλει (αυτά που δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει χωρίς συνέπειες), η συντροφικότητα που μετατρέπεται από ένωση σε αποξένωση και αυτή με τη σειρά της σε ανθρωποφαγία, η δουλειά που δεν ικανοποιεί αλλά κακοποιεί, καθώς και οι κοινωνικές συναναστροφές που οδηγούν σε καταστροφές. Ο πυγμάχος είναι καταδικασμένος, φορώντας τη στολή του, να χρησιμοποιήσει το συλλογικό DNA που του επιβλήθηκε, την παιδεία που δεν τον μόρφωσε αλλά τον διαμόρφωσε, το θρησκευτικό δόγμα που δεν τον κατευθύνει αλλά τον διευθύνει, καθώς και τη βία της εξουσίας· βία που δηλητηριάζει όλες τις πτυχές της ζωής του. Χρησιμοποιώντας τη βία, θα κερδίσει τον αγώνα. Μέχρι τον επόμενο. Γιατί όλη του η ζωή είναι μία μάχη.
Όμως ο πυγμάχος είμαστε εμείς και το ρινγκ είναι η ζωή μας. Μέχρι να πετάξουμε τα γάντια, να κόψουμε τα σχοινιά και να καταστρέψουμε το ρινγκ…

Είστε έτοιμοι; 3, 2, 1, καμπανάκι! 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Μάριος Ποντίκας
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μαλεζάς
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αννέτα Ιμπρισίμη
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ιωακείμ
Φωτισμοί: Κυριάκος Δανιήλ
Ήχος: Στέφανος Μανουσαρίδης
Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Μπακαλίδης-Αστέριος Δελιγκάς
Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Ιωακείμ-Μάνος Καρυστινός
Οργάνωση παραγωγής: Θεατρική Ομάδα Εν Παρόδω

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ 

Άννυ Σταυρίδου
Βασιλική Σιταροπούλου
Δήμος Παπαδημητρίου
Κώστας Ιωακείμ
Μαρία Γραμματικοπούλου
Σταμάτης Παπαδόπουλος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Τον Μ.Ε.Α.Σ. «ΛΗΜΝΟΣ», τον Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και τον Θύμιο Γουδέλη για την έμπρακτη στήριξη αυτής της προσπάθειας, τους ανθρώπους του νησιού για τη ζεστή φιλοξενία τους σε κάθε μας επίσκεψη.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Βίκυ Ποντίκα για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την εμψύχωση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Θερινό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ, Μύρινα-Λήμνος
Ημερομηνία παράστασης:
Πέμπτη 27 Ιουλίου, ώρα 21:30
Διάρκεια παράστασης: 80′
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button