ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

50.000 + 50.000 € για “Λήμνου Γεύσεις” και Παραδοσιακές Φορεσιές !

       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                                  Μυτιλήνη, 16/12/2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 Θέμα : Έγκριση ένταξης- χρηματοδότησης των προτάσεων της Περιφέρειας- Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου: «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020»  της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕ –Α.Α.Ε Ο.Τ.Α.,  ύψους 99.711,00€. 

Εγκρίθηκαν οι δύο προτάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού που είχαν  υποβληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕ Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για τη χρηματοδότηση Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου: «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020».

Ειδικότερα:

Η πρώτη πρόταση φέρει το τίτλο “Λήμνου Γεύσεις” και  έχει π/υ 50.000,00€. Αφορά την διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας στη Μύρινα με θέμα: Τοπικά Προϊόντα Λήμνου & Διατροφική Αξία με ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές που πραγματεύονται σε αυτά τα αντικείμενα και έχουν εντρυφήσει στη συγκεκριμένη θεματολογία (από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Παν. Αιγαίου και άλλους φορείς), οι οποίοι θα κληθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις, τις απόψεις, τις ιδέες τους, για την ανάδειξη και διατήρηση του Λημνιακού πολιτισμού που σχετίζεται με τη γαστρονομία, την υγιεινή διατροφή και τη δυναμική των αλιευτικών περιοχών, καθώς επίσης και την προβολή του πολιτισμού μέσω της γαστρονομίας και του οίνου. Ακόμα αφορά τη διοργάνωση ενός διπλού Φεστιβάλ γαστρονομικού και οινικού πολιτισμού στη Μύρινα & στο Μούδρο. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μία δράση η οποία μπορεί να βάλει τη Λήμνο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και να προσφέρει στο νησί μεγάλη προβολή. Έχει ως σκοπό την ανάδειξη και τη διαφήμιση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών του νησιού, προβάλλοντάς το ως έναν ποιοτικό γαστρονομικό προορισμό. Θα περιλαμβάνει ζωντανές μαγειρικές από καταξιωμένους chef οι οποίοι θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα εδέσματα μπροστά στο κοινό, χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα του νησιού (αλιευτικά και μη προϊόντα). Η γευσιγνωσία θα απευθύνεται στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα μαγειρεμένα εδέσματα καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα σε ένα απλόχερο γαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων (και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τις αλιευτικές περιοχές) της Λήμνου, σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, θα υπάρξει η προβολή των πολύ σπουδαίων, αρωματικών και απαράμιλλης γεύσης τοπικών οίνων (ποικιλίες Μοσχάτος Λήμνου & Καλαμπάκι ή Λημνιό), μέσα από την οινογευσία που θα απευθύνεται στους επισκέπτες του νησιού. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει σε ειδικό περίπτερο ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, δίνοντας έμφαση στην προβολή της αλιείας & της σπογγαλιείας ως ένα μέρος της πολιτιστικής παράδοσης του νησιού και ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου με στόχο τη προβολή & ανάδειξη των υφιστάμενων καταδυτικών πάρκων και της αθλητικής υποβρύχιας αλιείας. Επίσης, θα υπάρχει ειδικό περίπτερο για όσους ντόπιους παραγωγούς θα θελήσουν να ανταλλάξουν δωρεάν σπόρους από τοπικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στις παράκτιες περιοχές της Λήμνου, μία πρακτική που έχει βοηθήσει σημαντικά, στο παρελθόν. Τέλος, στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν τοπικά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα για τη μουσική επένδυση των εκδηλώσεων και με στόχο τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η δεύτερη πρόταση φέρει το τίτλο “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ” και έχει π/υ 49.711,60€. Αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προμήθεια Παραδοσιακών Φορεσιών, προκειμένου να συμβάλουμε στις ανάγκες των λαογραφικών/πολιτιστικών κτλ συλλόγων της Λήμνου. Η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που εργάζονται για τη προστασία, την ανάδειξη και την προβολή του τοπικού πολιτισμού, είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών, εθνικών και γεωπολιτικών συνθηκών. Κύριος στόχος της Πράξης είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, η διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

“ Ως Περιφερειακή Αρχή στον τομέα του πολιτισμού στα δύο χρόνια της θητείας μας έχουμε υποβάλει έξι προτάσεις χρηματοδότησης σε όσα προγράμματα περιείχαν δράσεις πολιτισμού και έχουν εγκριθεί και οι έξι,  συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.000.000€. Και συνεχίζουμε να δουλεύουμε στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, αφού για εμάς  οι χρηματοδοτήσεις   μέσω προγραμμάτων πέρα από το ότι τονώνουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας,  είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών της Περιφέρειας μας. 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ευχαριστούμε την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕ που στέκεται ουσιαστικός συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια μας να  συμβάλουμε στην συνέχιση  της ανάδειξης του  Πολιτισμού της Λήμνου .  ” 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Οικονομικών και Πολιτισμού

Αναστασία Αντωνέλλη

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button