Λήμνος

9/9/1939, μια βαρια Επετειος, η 79η, για τη Λήμνο.

9/9/1939, μια βαρια Επετειος, η 79η, για τη Λήμνο.

Μια βαριά επέτειος είναι  η σημερινή  79η χρονιά από τότε,  στις 9.9.39,  που η συμφορά  χτύπησε τη Λήμνο  με τη μορφή μια πυρκαγιάς, στον τότε μοναδικό κλειστό Κινηματογράφο  με συνέπεια να  χάσουν   τη ζωή τους 57 άτομα.

Ο  κινηματόγραφος  ήταν στο σημείο  της Αγοράς,   όπου σήμερα  βρίσκεται το εκκλησάκι.  Ήταν ένα τζάμι από την εποχή της Τουρκοκρατίας,  το οποίο είχε μετατραπεί σε κέντρο αναψυχής, λέσχη κλπ  και για την περίσταση σε αίθουσα κινηματογράφου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την ταινία η οποία , καθώς η προβολή του έργου  προχωρούσε ξετυλιγόταν στο πάτωμα  και ήταν από εύφλεκτο υλικό.   Λέγεται ότι από εκεί  ξεκίνησε η φωτιά  και διαδόθηκε  αστραπιαία στο ξύλινο ταβάνι  που έπεσε  στην αίθουσα των θεατών, που ήταν  κατάμεστη και μάλιστα από τους  πιο ευκατάστατους κατοίκους του τότε  Κάστρου,  καθώς για πρώτη φορά γινόταν  στη Λήμνο προβολή ομιλούσας ταινίας.

Υπήρξε πανικός, οι πόρτες που έκλειναν  προς τα μέσα φράκαραν. Τα παράθυρα ήταν κλειστά με ξύλα και λαμαρίνες και έτσι είχαμε αυτον το μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Ήταν  η 9/9/1939 και τα πολλά 9ρια της ημερομηνίας έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία της Λήμνου.   

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button