2025
Περιοδικό

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης΄

Ναι, και Παγκόσμια Ημέρα Μακαρονιών έχει καθιερωθεί για τα μακαρόνια, και γενικά τα ζυμαρικά. Κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου γιορτάζεται με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA), γιατί στις 25 Οκτωβρίου 1998 έγινε το πρώτο συνέδριο της ένωσης.

Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στο πέρασμα των αιώνων. Τα πρώτα ζυμαρικά αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία ως “κορδόνια από ζύμη,” τα οποία, σύμφωνα με τον μύθο, δημιούργησε ο Ήφαιστος. Το 150 μ.Χ. ο Γαληνός αναφέρεται στο ίτριον (είδος ψωμιού με σουσάμι και μέλι) και ο Αθήναιος μιλά για τα “λάγανα” (ζύμες που βράζονταν). 

Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία και βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, άρα και η εβδομαδιαία κατανάλωση τους είναι σημαντική για μια ισορροπημένη διατροφή.

Η πλειοψηφία τους είναι φτιαγμένα από σιμιγδάλι και νερό. Ωστόσο, ζυμαρικά όπως οι ταλιατέλες και οι χυλοπίτες περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως αβγά και γάλα.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ζυμαρικών παγκοσμίως και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και συστατικά. Σε γενικές γραμμές όμως τα ζυμαρικά κατηγοριοποιούνται ως εξής: Σπαγγέτι, λιγκουίνι, πένες, κοφτό μακαρονάκι, κανελόνια, λαζάνια, τορτελίνια, ραβιόλια κριθαράκι, φιογκάκια, κουσκούς, φιδές, βίδες, και φυσικά οι χυλοπίτες.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρασκευάζονται από αλεσμένο αλεύρι ολικής άλεσης και περιέχουν όλα τα στοιχεία του σίτου, συμπεριλαμβανομένων των ινών, των βιταμινών και των μετάλλων που βρίσκονται στον κόκκο. Θεωρούνται πιο υγιεινά από τα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι, καθώς έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία και διατηρούν το φυσικό χρώμα και τη γεύση του σίτου. Επιπλέον, συμβάλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Τα φλομάρια της Λήμνου

Τα φλομάρια είναι οι χυλοπίτες της Λήμνου και έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, γιατί τα τρία υλικά που κατασκευάζονται, αλεύρι, αυγά και γάλα, είναι μοναδικής και εξαιρετικής ποιότητας. Το αλεύρι προέρχεται από τοπική ποικιλία σκληρού σιταριού μεντάνα. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, και το γάλα είναι ολόπαχο, από πρόβατα επίσης ελευθέρας βοσκής. Τα βράζουμε ακριβώς όπως τα μακαρόνια.

Τα σερβίρουμε στο πιάτο, κι από πάνω περιχύνουμε τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο, δηλαδή με σκληρό τυρί Λήμνου που έχει το σχήμα όπως η φέτα καλαθάκι.

Για να ετοιμάσουμε τον κιμά, σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα μισοτηγανίζουμε σε ελαιόλαδο 2-3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε ένα κιλό χωριάτικα λουκάνικα (ξεφλουδισμένα και λιωμένα να γίνουν χύμα σαν κιμάς), προσθέτουμε μια κουταλιά σάλτσα πελτέ ντομάτα, ψιλοκομμένες 2-3 ώριμες ντομάτες ή κονκασέ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας μια-δυο φορές, μέχρι να πιούν το ζουμί τους.

Συνοδεύονται με ένα ποτηράκι μπρούσικο κρασί. Και για επιδόρπιο χαλβάς με μπόλικη κανέλα.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button