Ανακοινώσεις

ΑΔΕΔΥ – Μέτρα προστασίας των πυροσβεστών

ΑΔΕΔΥ – ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ

Μυρινα 9-4-21

Για τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών

               της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Στηρίζουμε τα αιτήματα της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών που διατύπωσε εδώ και ένα χρόνο από την πανδημία, για μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΑΚΠ Βορείου Αιγαίου, από τις εννέα ( 9 ) υπηρεσίες και κλιμάκια των νήσων Μυτιλήνης, Λήμνου Σάμου και Ικαρίας μόνο σε μία ( 1 )  υπηρεσία ( Π.Υ. Μυτιλήνης ) παρέχεται σε καθημερινή βάση καθαριότητα και σε δύο ( 2 ) υπηρεσίες ( Π.Υ. Μύρινας, Π.Υ. Σάμου ) τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Στα πυροσβεστικά κλιμάκια σε τρία ( 3 ) από αυτά ( Π.Κ. Αγιάσου, Π.Κ. Καλλονής, Π.Κ. Πλωμαρίου ) οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποτυπώδεις δηλαδή από μια μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα ενώ στα υπόλοιπα τρία ( 3 ) ( Π.Κ. Καρλοβάσου, Π.Κ. Αγίου Κηρύκου, Π.Κ. Ραχών ) δεν έχει παρασχεθεί ποτέ από την ίδρυση τους.

Όσο αφορά τις απολυμάνσεις σε δυο ( 2 ) κλιμάκια ( Π.Κ. Αγίου Κηρύκου, Π.Κ. Ραχών ) δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ και όπου γίνεται δεν είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο συνδέεται με την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών είναι η χρήση, η κατάσταση και η συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών και συγκεκριμένα:

 • Οι προσωπίδες παραμένουν ακόμη και επί των ημερών της πανδημίας κοινόχρηστες,.
 • Η διαδικασία αναπλήρωσης των φιαλών και γενικότερα η συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών δεν είναι εφικτό να εναρμονιστεί πλήρως με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου διαταγής 117 περί μέσων ατομικής προστασίας, για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν στην πλειοψηφία των Π.Υ. και των Π.Κ. οι κατάλληλες υποδομές και προδιαγραφές, καθώς και το κατά αποκλειστικότητα ορισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τα παραπάνω μας προκαλούν έντονη ανησυχία σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση των αναπνευστικών συσκευών για την υγεία των συναδέλφων σε περίπτωση που δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την πλήρωση ή την εκκένωση των φιαλών και από τυχόν ελλιπή συντήρηση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν στην περιφέρεια μας υπήρξε πολύ σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου μετά από χρήση αναπνευστικής συσκευής, με μόνιμες σοβαρές βλάβες στην υγεία του. Συνέπεια αυτού του σοβαρού περιστατικού διενεργήθηκε άπαξ γενικευμένος έλεγχος των αναπνευστικών συσκευών του Π.Σ., που είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση ενός μέρους αυτού λόγω ακαταλληλότητας.

Με βάση τα παραπάνω, ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους της ΕΑΚΠ και διεκδικούμε :

 • Πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας για τα μέτρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους.
 • Επαρκείς και σε καθημερινή βάση υπηρεσίες καθαριότητας σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

 

 • Να πραγματοποιείται απολύμανση των εγκαταστάσεων όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ( κάθε 15 ημέρες κατά την αλλαγή των βαρδιών της ενεργής με την εφεδρική φυλακή ).
 • Να εξασφαλιστεί η επαρκή χορήγηση των απαραίτητων μέσων προστασίας σε γάντια, μάσκες, στολές και γυαλιά μιας χρήσης, αντισηπτικά διαλύματα για την προστασία των πυροσβεστών για όσο χρόνο θα διαρκέσει η κατάσταση της πανδημίας.
 • Να γίνει χορήγηση όλων των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού ( Μονίμων, Π.Π.Υ και εποχικών ) και για τα επιχειρησιακά συμβάντα ( ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές ).
 • Να πραγματοποιείται ο καθαρισμός και η απολύμανση του κοινόχρηστου εξοπλισμού μας, σύμφωνα και με τις οδηγίες των κατασκευαστών.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η συντήρηση, η αναπλήρωση και η εκκένωση των αναπνευστικών φιαλών, να εναρμονίζονται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τις ενέργειες που καθορίζει για τον σκοπό αυτό η εγκύκλιος διαταγή 117 και αυτές να γίνονται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και σε κατάλληλους χώρους με τις ανάλογες υποδομές.
 • Δημιουργία υποδομών μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών με ανάλογο εξοπλισμό ( Πλυντήρια – Στεγνωτήρια ) για τον καθαρισμό και απολύμανση των επιχειρησιακών στολών μας μετά από κάθε συμβάν, προς αποφυγή μεταφοράς οποιωνδήποτε παθογόνων μικροοργανισμών στο οικογενειακό – κοινωνικό μας περιβάλλον.
 • Ενίσχυση και επέκταση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. και σε περιφερειακό επίπεδο. Καθιέρωση προληπτικών ιατρικών ελέγχων σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους υπαλλήλους του και μόνιμη παρουσία κινητής υγειονομικής μονάδας πλήρως στελεχωμένης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω οι προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Προεδρος:  Κώστας Μαδυτινός

Η Γραμματέας : Βασιλικοί Νιαουνάκη

LimnosNea.gr : Η φωτογραφία ειναι από άσκηση διάσωσης εγκλωβισμένων !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button