ΑπόψειςΕπιλεγμένα

AEGEANDOCS: Γυρίζουν οι Τούρκοι που έφυγαν από τη Λημνο και πήγαν στη Φώκαια !

Η Φώκαια είναι μια πόλη  της Αρχαιότητας από τις πιο γνωστές στα παράλια την Μ. Ασίας, της Αρχαίας  Ιωνίας!  Λίγο πιο Βόρεια από τη Σμύρνη !

Στο AEGEANDOCS , το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που ξεκινά αύριο 1/10 στη Λήμνο, θα συμμετέχει και η πόλη αυτή από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα με μια ειδική σύνδεση με το AEGEANDOGS.  Θα έχουμε εκπροσώπους και ταινία απο εκεί.

Και  είναι “σημαδιακή” αυτή η παρουσία   αφού υπάρχει  η έξης σχέση μεταξύ Λήμνου και Φώκαιας,  την οποία  οι Τούρκοι λένε Φόκα .

Όταν το 1923 έγινε ανταλλαγή χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών  οι περίπου 2000 τούρκοι που ζούσαν στη Λήμνο έφυγαν και σε μεγάλο αριθμό  εγκαταστάθηκαν στη Φώκαια !

Μάλιστα πριν απο περίπου 20 χρόνια ήρθε απο την πόλη αυτή ένα γκρουπ Τούρκων απογόνων εκείνων  που έφυγαν απ τη Λήμνο !

Αρκετοί είχαν απο τους γονείς  και τους παππούδες αγάπη  για τη Λήμνο και κάποιοι συγκεκριμένες πληροφορίες για τα σπίτια των προγόνων τους  με τέτοια λεπτομέρεια ώστε τα βρήκαν  μέσα στη Μύρινα που είχε αλλάξει εντυπωσιακά και ήταν  μια άλλη πόλη απο την κωμόπολη που άφησαν οι προγονοι τους . Κάποια σπίτια που έμειναν  ανέπαφα  όπως και η Γειτονιά ήταν απο το Λιμάνι προς τη Νεφέλη. Εκει οι απόγονοι των παλιων ιδιοκτητών αντάμωσαν με τους τωρινούς  και με μεγάλη συγκίνηση συνομίλησαν (με διερμηνέα) , αντάλλαξαν δώρα και φωτογραφήθηκαν.

Σε εκπομπή του Ραδιο Αλφα οι Τούρκοι επισκέπτες απ τη Φώκαια μας είπαν ότι μεγάλωσαν με την νοσταλγία των Παππούδων και Γιαγιάδων  τους  για την γενέτειρα τους το Κάστρο, σημερινή Μυρινα!

Μας έδειξαν φωτογραφίες  καταστημάτων της  Φώκαιας που έφεραν το όνομα ” Λήμνος”…

Το ντοκιμαντέρ απο τη Φώκαια που θα προβληθεί στο ΜΑΡΟΥΛΑ   ισως  να έχει  καταγεγραμμένη αυτή τη σχέση με τη Λήμνο !

Η φωτογραφία ειναι απο το Λιμάνι Μυρινας, με Τουρκους, ανάμεσα σε Έλληνες, οι οποίοι  φεύγουν απ τη Λημνου στην ανταλλαγή του 1923.  Οι περισσότεροι  πήγαν στη Φώκαια.  Οι Έλληνες  που έφυγαν από τη Φώκαια δεν ήλθαν στη Λημνο…   Σίγουρα σε κάποιο  σημείο της Ελλάδας θα υπάρχει καποια  πόλη με το όνομα Νέα Φώκαια!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button