Αφράτες ! Στόλιζαν τραπέζια, γέμιζαν τσέπες, ειναι οι αρχοντικές Τσάγλες. Τι ξέρετε γι αυτές;
Κάθε Τσαγλιά έκανε τη δική της ιδιαίτερη ποικιλία, Τσάγλες…
Πάντως οι βασικές κατηγορίες ήταν οι Αφράτες, (φωτογραφία), τα Καρυδάκια (στρογγυλές μικρόσωμες, γλυκιές) και κάποιες άλλες ποικιλίες της Λήμνου !
Οι αφράτες είχαν το προσόν ότι έσπαζαν με το χέρι, ανάμεσα στα δυο δάχτυλα και κρακ άνοιγε το περίβλημα για να αποκαλυφθεί η ψίχα, η πεντανόστιμη.
Οι αφράτες ήταν επιτραπέζιες αφου εσπαζαν εύκολα με το χέρι καΙ δεν χρειαζόταν να τις χτυπήσεις με κάτι σκληρό, πέτρα, σφυρί κλπ.
Παρότι οι Τσαγλιές σχεδόν εγκαταλείφθηκαν ως ένα παραγωγικό δέντρο, καθώς εισάγεται η εύκολη έτοιμη και φθηνή ψίχα απο το εξωτερικό και οχι μονο απ την Τουρκία αλλά και τη μακρινή Αμερική. Εκει η καλλιέργεια γίνεται συστηματικά με ποτίσματα και μηχανικο τρόπο, οποτε προκύπτει ένα προϊόν φθηνό και ανταγωνιστικό.
Σε μας η καλλιέργεια δεν είναι αποδοτική για να βγει στο εμπόριο, όμως κάποιες ποικιλίες όπως οι Αφράτες το Καρυδάκι κλπ ίσως με συστηματικο τρόπο να γίνουν αποδοτικές γιατί είναι ιδιαίτερες !
Οι Τσάγλες ηταν βασικό ειδος διατροφικό στα σπίτια είτε για άμεση κατανάλωση, ή ψημένες αλλά κυρίως για τα γλυκά όπως ο μπακλαβάς που στη Λήμνο γινόταν με τσάγλες και όχι με καρύδια. Επίσης οι Αμυγδαλόπιτα
Ευχαριστώ το Γιώργο για το Δώρο ! Η. Κ.