2024
Περιοδικό

Ακραία καιρικά φαινόμενα – Πόσο θα μάς επηρεάσουν

Ακραία καιρικά φαινόμενα – Πόσο θα μάς επηρεάσουν

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη 

 

Μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη έκανε ο Κώστας Συνολάκης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τον κυκλώνα Milton που πριν λίγες μέρες ισοπέδωσε μεγάλο κομμάτι της Φλόριντας. Είναι άραγε πιθανό να «χτυπήσει» ένας τέτοιος κυκλώνας την Ελλάδα;

 

Τι προκαλεί και σχηματίζει τέτοιου είδους κυκλώνες-τυφώνες όπως ο Μίλτον; 

Η κλιματική κρίση είναι υπεύθυνη για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους. Ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες. Αυτό που προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα είναι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη σε ένα επίπεδο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, η θερμοκρασία θ’ ανεβαίνει μόνο προς τα πάνω. Ποτέ δεν θα κατεβαίνει, κι αυτό συνεπάγεται ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και, κυρίως, πιο έντονα.

Μεγάλα κύματα υψώθηκαν στην παραλιακή του Παλαιού Φαλήρου από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Αττική, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Τέτοια ακραία φαινόμενα, όπως ο Μίλτον για παράδειγμα, μπορούν να συμβούν και στη Μεσόγειο, άρα και στην Ελλάδα;

Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά.

 

Ορθώς αποφάσισαν οι φορείς των ΗΠΑ να διατάξουν μαζικές εκκενώσεις κυρίως στη Φλόριντα, και μάλιστα σε τόσο δραματικούς και «απειλητικούς» τόνους, ή ήταν μια αμυντική κίνηση τακτικής; 

Σωστά έγινε η μαζική εκκένωση, και το λέω για έναν και μόνο λόγο: δεν υπάρχει ακόμα η επιστημονική τεχνολογία που θα μας υποδεικνύει ποιες ακριβώς περιοχές θα πληγούν από έναν τέτοιο κυκλώνα και πόσο θα πληγούν. ‘Όταν ο κυκλώνας είναι πάνω από τη θάλασσα, μπορεί η τεχνολογία να προβλέψει την ισχύ του. Όταν όμως είναι πάνω από στεριά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση ή πρόβλεψη.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 13-10-24)

 

Μπορεί να δημιουργηθούν τυφώνες στη Μεσόγειο;

Την ώρα που η Φλόριντα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί τι ισχύει για τους τυφώνες στη Μεσόγειο. Ξεκαθαρίζει ότι τυφώνας αντίστοιχου μεγέθους δεν μπορεί να χτυπήσει τις χώρες της Μεσογείου, Η ένταση του κυκλώνα Μίλτον ήταν χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφέρονταν σε βροχόπτωση;

ΟΧΙ. Δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

Τελικά, ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη;

ΟΧΙ. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2).

Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο;

ΝΑΙ. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

Ο κυκλώνας και ο τυφώνας είναι το ίδιο;

ΝΑΙ. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

(πηγή: Η Εφημεριδα 14-10-24)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button