Περιοδικό

Ακτινίδια  Νέας Ζηλανδίας

Ακτινίδια  Νέας Ζηλανδίας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο μακρινή χώρα.  Απέχει από την Ελλάδα περισσότερο από εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) χιλιόμετρα και βρίσκεται στην άκρη του κόσμου, στο νότιο ημισφαίριο, κάτω από την Αυστραλία και σχεδόν κοντά στον νότιο Πόλο.

Κι όμως, από αυτήν την μακρινή χώρα, μάς έρχονται ακτινίδια, τη στιγμή που εμείς εδώ στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην περιοχή Κατερίνης, παράγουμε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ακτινίδια και εξάγουμε και στο εξωτερικό.

Τα ακτινίδια δεν είναι τα μόνα προϊόντα που εισάγουμε και καταναλώνουμε. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση όταν βλέπω στα ράφια των σουπερμάρκετ προϊόντα με προέλευση από την μακρινές χώρες, από την άκρη του κόσμου, ενώ λείπουν τα ίδια προϊόντα, που τα παράγουμε με αφθονία στη χώρα μας. Για παράδειγμα:

  • λεμόνια Αργεντινής
  • κρασί Χιλής
  • φασόλια Καλιφόρνιας
  • πατάτες Τουρκίας
  • φαγκρόπουλα Ομάν
  • γαρίδες Τυνησίας
  • ουίσκι Σκωτίας
  • μακαρόνια Ιταλίας
  • κονσέρβες σαρδέλα από το Μαρόκο
  • κλπ. κλπ.

Να δεχτώ ότι μερικά προϊόντα δεν τα παράγουμε εμείς, όπως λ.χ. σολωμό, μπανάνες, καφέ κλπ. Αλλά, τα ακτινίδια;

Το βρίσκω προκλητικό, τουλάχιστον στην περιοχή της Κατερίνης, όπου καλλιεργούνται αμέτρητες χιλιάδες τα ονομαστά ακτινίδια κορυφαίας ποιότητας (Π.Ο.Π.), τα μανάβικα μας και τα σουπερμάρκετ να πουλιούνται ακτινίδια Νέας Ζηλανδίας.

Όλοι ξέρουμε ότι οι παραγωγοί μας όταν μαζεύουν τα ακτινίδια από τα δέντρα, διαλέγουν τα καλύτερα, τόσο σε εμφάνιση, όσο και στο μέγεθος και την νοστιμιά, και αφήνουν αμάζευτα πάνω στα δέντρα τα λεγόμενα «πεταλούδες» ή «πλακέ». Επίσης αφήνουν αμάζευτα και όσα είναι στα πολύ ψηλά κλαδιά – αυτά θα τα φάνε τα τυχερά πουλιά – καθώς και τα μικρότερα. Τέτοια στη λαϊκή αγορά θα τα βρούμε να πουλιούνται μόνο 0,50 ευρώ.

Επίσης προκλητικό και αδιανόητο είναι ότι η τιμή των ακτινιδίων Νέας Ζηλανδίας είναι τριπλάσια – από τα δικά μας. Σήμερα είδα να πουλιούνται 4,50 ευρώ το κιλό!

Τέλος, ακόμα πιο προκλητικό νομίζω ότι είναι, να υπάρχουν συμπολίτες μας που προτιμούν και αγοράζουν αυτά τα ακτινίδια Νέας Ζηλανδίας.

Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν εισαγωγής, τα λεφτά μας πετάνε και φεύγουν στο εξωτερικό, μας κάνουν φτωχότερους και αυξάνουν την ανεργία μας. Τα περισσότερα μεγάλα σουπερμάρκετ έχουν ιδιοκτήτες όχι Έλληνες. Αυτοί οι ξένοι το βράδυ που κάνουν ταμείο και λογαριασμό πόσα κέρδισαν από εμάς, δίνουν εντολή στην τράπεζα να μεταφέρει τα χρήματα στο λογαριασμό τους offshore, δηλαδή έξω από την Ελλάδα.

Νομίζω ότι είναι καιρός να σκεφτούμε πιο πατριωτικά, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button