Άλλο μπιζέλια κι άλλο αρακάς
Άλλο μπιζέλια κι άλλο αρακάς
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Τον αρακά τον ξέρουμε όλοι. Είναι εκείνο το μικρό σφαιρικό πράσινο σπέρμα-καρπός του φυτού Πίσον το ήμερον (Pisum sativum).
Το μπιζέλι όμως είναι κάτι άλλο. Το επιστημονικό του όνομα είναι Pisum sativum Saccharatum, και δεν δίνει παρόμοιο καρπό, αλλά έναν γλυκό, πεπλατυσμένο, τρυφερό λοβό, που μοιάζει στην όψη με φασολάκι.
Το μπιζέλι σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.
Ενώ ο αρακάς καταναλώνεται ξεσποριασμένος, δηλαδή μόνο ο σπόρος-καρπός του, τα μπιζέλια τρώγονται ολόκληρα, όπως τα φασολάκια, γι’ αυτό και στα γαλλικά ονομάζονται mange-tout.
Τα μπιζέλια έχουν μια έντονη και ιδιαίτερη γεύση, κάτι ανάμεσα σε φασολάκια και κουκιά. Εμφανίζονται αυτήν την εποχή, αρχές Μαίου και τα βρίσκει κανείς συνήθως μόνον στη λαϊκή αγορά.
Εάν είστε τυχεροί και τα ανακαλύψετε, να μια συνταγή για ένα νόστιμο λαδερό πιάτο:
ΥΛΙΚΑ
1 ½ Κ. φρέσκα πράσινα τρυφερά μπιζέλια
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (στον τρίφτη) ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μπιζέλια κόβοντας με μαχαίρι τις 2 άκρες και αφαιρούμε τις κλωστές, αν υπάρχουν (συνήθως δεν χρειάζεται). Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα μπιζέλια.
Τα σοτάρουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τον άνηθο, μισό κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ενάμιση φλιτζ. ζεστό νερό.
Αντί για αλάτι, μπορούμε να ρίξουμε 2 κύβους βοδινό.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια και να μείνουν με λίγη σάλτσα (μελωμένη).
Όση ώρα βράζει το φαγητό μας το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμη λίγο νερό ζεστό.
Συνοδεύεται από φέτα καλαθάκι Λήμνου.
Για επιδόρπιο, τραγανός μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.