Απόψεις

Αν είναι τα Τζάνερα “κλεψιά” είμαστε όλοι κλέφτες!

Τα τζάνερα μέχρι το ΄80  κάθε  τέτοια εποχή:  τέλος Μαη – αρχές Ιουνη,  ήταν  στο ρεπερτόριο παιχνιδιών  των τότε παιδιών,  από τα 11 μέχρι τα 15 χρόνια τους. Τα αγόρια βέβαια,  γιατί τα κορίτσια έπρεπε να είναι φρόνιμα και “νωρίς στο Σπίτι”, αλλιώς ποιος θα τις έπαιρνε,  όπως έλεγαν οι Γιαγιάδες,  που τότε περνούσε  ο  λόγος τους…

Τα τζάνερα ήταν τοτε  το αγαπημένο ανδραγάθημα των Παιδιών,  τα οποία γνώριζαν  τις Τζανεριές που έκαναν τα καλά,  ζουμερά και γλυκά τζάνερα,  και ξεκινούσαν  τις νυχτερινές επιθέσεις τους.

Να κλέψεις Τζάνερα δεν ήταν μια  εύκολη υπόθεση,  αφού τα καρποφόρα αυτά δέντρα  ήταν μέσα στις Αυλές των Σπιτιών και κολλητά στα σπίτια !

Η  “Δουλειά” γινόταν  με αρκετή γνώση και εμπειρία  απο  τις προηγούμενες χρονιές,  αφού τις ίδιες τζανεριές  έκλεβαν! .- Κάθε ομάδα  είχε τις δικές της  και τις προστάτευε  από άλλους επίδοξους κλέφτες .   Τονίζω την λέξη της”Κλεψιάς”   γιατι τα  παιδιά το θεωρούσαν κατόρθωμα και το είχαν καύχημα ακομη και οταν   μεγάλωναν !  Είχαν να λένε πως ξέφυγαν αν  τους έπαιρναν  στο κυνήγι.

Τρόπος μεταφοράς των κλεμμένων ήταν ο “τσίτσος”!  Δηλαδή ο κόρφος των παιδιών  ανάμεσα στο  φανελάκι  ( κασκορσές)  και στο σώμα τους, μπροστά   στην κοιλιά, … χωρητικότητας  μέχρι 2 κιλά τζάνερα. Αλίμονο  όμως αν η ζώνη  δεν ήταν σφιχτά δεμένη και είχαμε διαρροές.

Οι Νοικοκυραίοι,  καθώς  τα τζάνερα   ηταν  τόσα πολλά για τους ίδιους και την  πρόσφορα τους στους Γείτονες ,   δεν έδιναν και πολύ σημασία για τα κλεμμένα…

Αλώστε όλοι οι αρένες  του σπιτιού είχαν  περάσει από  αυτό το στάδιο. Συνήθως  ήταν  οι Νοικοκυρές που ξεσήκωναν  τον κόσμο για αυτό και τα παιδιά  έλεγαν   ότι έκλεψαν την “Τζανεριά της Ταδε”   !

Υπήρχαν και περιπτώσεις που πήγαιναν τους “κλέφτες”  στο Δάσκαλο. Ήταν ο μόνος που φοβούνταν τα  παιδιά με τη Βίτσα και το Χάρακα, και πώς να τον αποφύγεις τον δάσκαλο ….  Υπήρχαν και άλλοι  (σε κάποια αρχοντικά της Μύρινας το είδα αυτό),  που στα  πετρόχτιστα  ντουβάρια της αυλής,   στο επάνω μέρος,  έμπηγαν,  από κατασκευής,  σπασμένα  γυαλιά για  να  μην μπορούν να μπουν  στην αυλή τους οι  “κλέφτες”.

Η Λήμνος δεν είχε άλλα φρούτα, μπορώ να πω και δέντρα.  Άντε  καμιά Ροδιά, “στολίδι της Αυλής τους”,  και σπάνια καμιά Καϊσιά, Κυδώνια κλπ. Όμως τα παιδιά της εποχής μόνο στα τζάνερα επιχειρούσαν όπως το ήθελε το έθιμο. Τώρα πάει και αυτό! .

Διάβασα μια ανάρτηση από  κάποιον εκείνης της Εποχής,  που έγραφε  αυτάρεσκα:  “Όποιος δεν έκλεψε τζάνερα στην εποχη του δεν έχει ζήσει (έντονα)  την παιδική  του ηλικία” !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button