Περιοδικό

Αν οδηγείς και πεταχτεί μπροστά σου ένα ζώο

Αν οδηγείς και πεταχτεί μπροστά σου ένα ζώο

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Εγνατία Οδός, η ΠΑΘΕ κλπ. είναι προστατευμένες στα πλάγια και στις δυο κατευθύνσεις με φράχτη που εμποδίζει τα ζώα να μπαίνουν μέσα σ’ αυτές. Παρ’ όλα αυτά αρκετές φορές συμβαίνουν ατυχήματα, συγκρούσεις με άγρια ζώα που σκαρφαλώνουν τον φράχτη και διασχίζουν το δρόμο για να περάσουν απέναντι. Στην Εγνατία Οδό στην περιοχή της Πίνδου βλέπουμε προειδοποιητικές πινακίδες με το σήμα της αρκούδας. Παρόμοιες πινακίδες και στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης για αγριογούρουνα.

Η σύγκρουση με κάποιο αδέσποτο ζώο είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα γνωστή στους ελληνικούς δρόμους της επαρχίας, συνήθως με αδέσποτα σκυλιά, πρόβατα, αγελάδες κ.ά.

Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν δεν μπορεί να φρενάρει έγκαιρα και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη;

Ο οδηγός αγώνων Robby Gordon, τρεις φορές νικητής του off-road ράλι Baja 1000, συμβουλεύει:

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με απότομη κίνηση, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα χειρότερο και από την ίδια τη σύγκρουση με το ζώο. Αντιμετωπίζοντας εξάλλου ένα απρόβλεπτο άγριο ζώο, δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβεις από πριν ποια κατεύθυνση θα πάρει ή τι θα κάνει τελικά βλέποντας ένα αμάξι να έρχεται κατά πάνω του.

«Αν έχετε χρόνο, παίξτε τα φώτα σας και κορνάρετε, προσπαθώντας να τρομάξετε το πλάσμα για να φύγει από τον δρόμο σας. Συνήθως όμως δεν έχουμε χρόνο και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Τότε, πρέπει να φρενάρετε με τις ρόδες να κοιτάνε ευθεία. Την τελευταία δυνατή στιγμή, στρίψτε όσο μπορείτε για να αποφύγετε το κέντρο του ζώου, ώστε να γλιτώσετε την κατά μέτωπο σύγκρουση και να μη χτυπήσει το ζώο στο παρμπρίζ σας και προσγειωθεί πάνω σας».

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button