2024
Περιοδικό

Αναφορά στο μέλλον

Αναφορά στο μέλλον

Γραφει η Χριστινα Κάβουρα

Άραγε θα είναι πολύ καλύτερο το μέλλον του ανθρώπου πάνω στη γη όπως υπόσχονται οι επιστήμονες – ερευνητές βάσει των συνεχών ανακαλύψεων ?

Βαδίζει η ανθρωπότητα  σε έναν καινούργιο δρόμο απ όπου δεν υπάρχει πλέον επιστροφή αλλά οι ειδήμονες διατείνονται ότι θα είναι πολύ καλύτερος και … απροβλημάτιστος ! Θα βιώσει ο πλανήτης αυτό το θαύμα ή το θαύμα θα αποβεί μοιραίο  και καταστροφικό ?

Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή στον πλανήτη, βιώνουμε την έκρηξη της τεχνολογίας. Νέα είδη αυτής της ραγδαίας και ακάθεκτα αναπτυσσόμενης   τεχνολογίας εμφανίζονται καθημερινά, εξελισσόμενα με αστραπιαίο ρυθμό. Στεκόμαστε  μάρτυρες μιας εκρηκτικής άνθισης της καινοτομίας η οποία συντελείται ταχύτερα από ότι μπορούν να συλλάβουν οι εγκέφαλοί μας. Πλέον αρχίζουμε να ενσωματώνουμε επεξεργαστές απευθείας στους εγκεφάλους μας να εισάγουμε στο αίμα μας μικροσκοπικά ρομπότ,  να κατασκευάζουμε συνθετικά άκρα που θα ελέγχονται με τη σκέψη μας ακόμα υπάρχει η περίπτωση βελτίωσης του γονιδιώματός μας ώστε να δημιουργήσουμε βελτιωμένες εκδοχές των εαυτών μας !!! Προβλέπεται ένα μέλλον όπου οι προσβάσιμες πια σε όλους περιβαλλοντικές τεχνολογίες θα εξασφαλίζουν σε όλη την ανθρωπότητα, πόσιμο νερό, θρεπτική τροφή και πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια. Ένα μέλλον όπου οι ασθένειες όπως π.χ. ο καρκίνος θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, όπου οι ρομποτικές γραμμές θα απελευθερώσουν  τους εργάτες ώστε να είναι σε θέση να ασχοληθούν με ουσιαστικότερα πεδία, και πάνω απ όλα ένα μέλλον όπου όλες αυτές οι τεχνολογικές ανακαλύψεις θα δημιουργούσαν μια τέτοια αφθονία πόρων ώστε θα έπαυαν να ξεσπούν πόλεμοι γι αυτούς.

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι σε λίγα χρόνια από τώρα,  λιγότερα από πενήντα,  η Τεχνολογία θα γίνει τόσο οικονομική και καθολικά προσβάσιμη ώστε να εξαφανίζει το χάσμα μεταξύ εχόντων και μη.  Ένα όραμα ισότητας και καλής και  αναβαθμισμένης ζωής όλων  των ατόμων.

 

Μόνο που κατά την ταπεινή μου γνώμη ο άνθρωπος, ο Homo Sapiens –  έχει τον πόλεμο στο αίμα του και δεν του λέει τίποτα η ειρήνη !

Και ο Μάρξ  έλεγε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του δεν θα χρειαζόταν στον εικοστό αιώνα να δουλεύει πολύ ο άνθρωπος γιατί ο παγκόσμιος πλούτος θα ήταν τόσο πολύς και  τόσο καταμερισμένος ώστε ο άνθρωπος θα είχε πολύ ελεύθερο  χρόνο στη διάθεσή του να τον διαθέσει στον εαυτό του και στα χόμπι του. Τελικά δεν έγινε τίποτα απ όλα αυτά  τα ελπιδοφόρα και ενδιαφέροντα αλλά βιώσαμε και βιώνουμε την ανθρώπινη δουλεία !

 

Επίσης πόσο μπορούμε να ελέγξουμε την τεχνητή νοημοσύνη ? Τι παραμέτρους ασφαλείας θα πρέπει να προνοήσουν και οι επιστήμονες ? Πόσο ανεξέλεγκτες μπορεί να γίνουν οι μηχανές? Πόσο ζωτικό χώρο αυτονομίας και ποιάς αυτονομίας θα έχουν οι υπολογιστές ?  Ήδη κατασκευάζονται τεράστιοι υπολογιστές με ασύλληπτες  δυνατότητες. Και εμείς ? Τα πιόνια ενός συστήματος πόσο προστατευμένοι θα είμαστε ? Ήδη βιώνουμε πολλές διαδικτυακές απάτες και θα βιώσουμε και πολλές άλλες που δεν ξέρουμε καν.

Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά πολλά ακατανόητα για το πεπερασμένο μυαλό μου   με προβληματίζουν !

Νομίζω ότι η γενιά μας ήταν τελικά πολύ ευνοημένη, τότε που δεν ξέραμε πολλά, τότε που λίγα μας άγγιζαν, τότε που παίζαμε στις αλάνες παιγνίδια απλά και ενδιαφέροντα που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτό στο οποίο εξελίχθηκε ο κόσμος μας !

H Google επέλεξε το όνομα του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου για την εφαρμογή εκμάθησης. Με αυτή ο κολοσσός του Διαδικτύου ευελπιστεί ότι θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαβάζουν οι μαθητές και θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, καθώς η εφαρμογή χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθήσει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με τις σχολικές τους εργασίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν virtual δάσκαλο που κάνει ιδιαίτερα, καθώς στη Socratic ο μαθητής κάνει μια ερώτηση (όχι μόνο γραπτά, αλλά και μέσω μικροφώνου ή κάμερας) κι αυτή βρίσκει τις καλύτερες διαδικτυακές πηγές που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το θέμα. Η Socratic καλύπτει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των Μαθηματικών, της Ιστορίας και των Αγγλικών.

Youper

Είναι μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτυχθεί από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και ουσιαστικά είναι ένας… ψυχολόγος τσέπης. Αποτελεί μια διαδραστική εφαρμογή συμπεριφορικής θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση από το άγχος, την ενίσχυση της διάθεσης και την προώθηση καλύτερων σχέσεων. Χρησιμοποιεί τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες, για να προσφέρει πρακτικές ασκήσεις για καθαρή σκέψη, διαχείριση του άγχους και συναισθηματικό έλεγχο.

H πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης Speechify είναι αρκετά δημοφιλής στο ευρύ κοινό και χρησιμοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα. Κύριο feature της είναι ότι μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε κείμενο (σε οποιαδήποτε μορφή τού διατεθεί) σε ομιλία με φυσικό ήχο. Με βάση τον ιστό, η πλατφόρμα μπορεί να λαμβάνει PDF, email, έγγραφα ή άρθρα και να τα μετατρέπει σε ήχο που μπορεί να ακούγεται αντί να διαβάζεται.

Δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να προσαρμόσει την ταχύτητα εκφώνησης, να διαλέξει από περισσότερες από 30 φωνές σε περισσότερες από 15 διαφορετικές γλώσσες κατά την επεξεργασία κειμένου και μπορεί να μετατρέψει απρόσκοπτα το σαρωμένο τυπωμένο κείμενο σε καθαρά ηχητικό ήχο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button