Ανακοινώσεις

Αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμός: μια συζήτηση που ξεκίνησε… από σπόντα

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες,

σας στέλνουμε το ΔΤ όπου καταγράφουμε την άτυπη έναρξη του διαλόγου για το όραμα και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στα νησιά μας (https://www.facebook.com/groups/opencoffeemytilene/).

Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σ’αυτή τη συζήτηση ενεργοποιώντας τις τοπικές δυνάμεις κάθε νησιού.

Στη διάθεση σας για την όποια διευκρίνιση.

Γ.Σπιλάνης

 

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Περιφέρειας Β. Αιγαίου.  

Αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμός: μια συζήτηση που ξεκίνησε ……από σπόντα

Μια παρατήρηση μας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε την ευκαιρία να γίνει μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και όλης της Περιφέρειας. Ευχαριστούμε τον κ. Πρωτούλη και το Open Coffee Lesvos για την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει όλους εμάς σε αυτή την συζήτηση που ελπίζουμε να συνεχιστεί, να επεκταθεί στα άλλα νησιά και να καθιερωθεί.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν ιδέες που μπορούν και πρέπει να μπουν σε μια ουσιαστική συζήτηση για να σχεδιαστούν κινήσεις που θα οδηγήσουν όλα τα νησιά μας στην ανάπτυξη. Κάτι που είναι και δική μας πρόταση γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με την συνεργασία φορέων, πολιτών, δήμων και Περιφέρειας μπορεί να υπάρξει αύριο για το Β. Αιγαίο. Όμως θεματικές ομάδες εργασίας δεν έχουν ακόμη φτιαχτεί για να επεξεργαστούν προτάσεις με τους θεσμικούς φορείς όπως είχαμε ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης θα συσταθεί τώρα, με 14 μήνες καθυστέρησης, παρά τις δικές μας επισημάνσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της, ώστε η διαβούλευση να έχει θεσμικό χαρακτήρα και διαφάνεια.

 

Οι προτάσεις που ακούστηκαν πολλές, άλλες ενδιαφέρουσες και άλλες επαναλήψεις γνωστών θέσεων που όμως μέχρι τώρα δεν προχώρησαν παρά το γεγονός ότι στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας ήταν αυτοί που τις επικαλούνται σήμερα. Μερικά παραδείγματα:

  • Ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών για προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδήματος
  • Στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας– λάδι, κρασί, γάλα
  • Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω εκπαιδεύσεων και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων
  • Καλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων
  • Ήπια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου
  • Ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας

 

Αντί λοιπόν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από τη καινοτομία βλέπαμε για χρόνια ολόκληρα το 60% των χρημάτων να κατευθύνονται στο οδικό δίκτυο, κύρια για συντηρήσεις, και κατά 20% για διανοίξεις χειμάρρων. Ολοι οι υπόλοιποι τομείς λάμβαναν το υπόλοιπο 20% και δεν πρέπει κανείς να απορεί πως είμαστε στη τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη πλευρά της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι χρήματα υπάρχουν και τώρα πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να σχεδιάσουμε πώς θα μπορέσουμε να τα επενδύσουμε σωστά για το μέλλον του τόπου. Πράγματι χρήματα υπήρχαν και χτες και απλά δεν μπορούν οι περιφερειακές αρχές να τα αξιοποιήσουν, ενώ στο επόμενο διάστημα οι ευκαιρίες θα είναι περισσότερες κυρίως λόγω των πρόσθετων ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω covid.

 

Εμείς πιστεύαμε πάντα ότι ο δρόμος της διαβούλευσης πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις είναι μονόδρομος και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και δύο μήνες, ενώ ταυτόχρονα με επισκέψεις στα νησιά φροντίσαμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΗ ΠΟΛΙΤΩΝ να ανοίξουμε τη συζήτηση σε κάθε νησί ξεχωριστά. Προτείνουμε δύο αρχές και δύο βασικούς άξονες ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν ταυτότητα και να λειτουργήσουν προωθητικά για τις υπάρχουσες δραστηριότητες των νησιών μας που πρέπει να μετεξελιχθούν σε ποιοτικές και πράσινες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το εμπόδιο του υψηλού κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Η εστίαση σε συγκεκριμένους άξονες ανάπτυξης που βασίζονται πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας είναι αναγκαία ώστε να δώσουν κατευθύνσεις στους επιχειρηματίες και προτεραιότητες στις δημόσιες επενδύσεις:

  • «Θερμαλισμός και τουρισμός Ευεξίας» όπου συνδέει την ανάδειξη των ιαματικών πηγών με την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό και το περιβάλλον
  • «Γαλάζια ανάπτυξη» με έμφαση στον θαλάσσιο – παράκτιο- αλιευτικό – καταδυτικό τουρισμό, στη παρακολούθηση και διατήρηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Προϋποθέσεις, όπως όλοι συμφώνησαν, για την επιτυχία του όποιου σχεδίου εξόδου από το τέλμα είναι:

  • Η δια βίου εκπαίδευση σε όλους τους τομείς με αξιοποίηση των δύο αναπτυξιακών εταιρειών της Περιφέρειας (ΕΛΟΡΙΣ και ΚΑΕΚ Σάμου) πάνω σε ένα σχέδιο που θα εκπονήσει η Περιφέρεια
  • Η καινοτομία με την σύμπραξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της ΕΛΟΡΙΣ.

 

Είναι θετικό να βλέπουμε ότι παρόλο που όπως ομολογήθηκε από πολλούς αυτό δεν έχει γίνει φανερό στα περιφερειακά συμβούλια μέχρι σήμερα μια και δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις ούτε έχουν κατατεθεί ανάλογες προτάσεις με αυτές της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε. Οι δικές μας προτάσεις ήταν και θα συνεχίσουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε αυτή είναι και η δική μας πρόταση για την Περιφέρεια συνεργασία, όραμα, σχέδιο και κυρίως δράσεις και έργα που θα περιλαμβάνουν και τα 10 νησιά του Β. Αιγαίου και θα υποστηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Δηλώσαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε μελλοντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή με θέσεις και ιδέες και κυριολεκτικά περιμένουμε την συνέχεια.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ο κ.Χριστόφας, ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σχεδιασμού, θα φέρει, έστω και εκτός ημερήσιας διάταξης τον οδικό χάρτη των εντατικών διαβουλεύσεων που είναι αναγκαίες ώστε να προχωρήσουμε άμεσα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button