ΕπιλεγμέναΛήμνος

ΑΝΑΤΡΟΠΉ !!! – Αστοιβιές και θυμαρέλια, δεν ειναι Δασική Έκταση !

Φρύγανα και ασπάλαθοι δεν αποτελούν δάση !

Σημείωση LimnosNea. : Τα φρύγανα, σύμφωνα με ειδικό site, περιλαμβάνουν τα φυτά: Θυμάρι, Λαδανιά, Φασκόμηλο, Αστοιβίδα και οσφάκα. Τουτου σημαίνει ότι οι περιοχές της Λήμνου,  που σε μεγάλο βαθμό  είναι με θυμάρι και αστοιβιά, αστοιβίδα  όπως αναφέρεται,  ειναι στην κατηγορία “φρυγανα”  και δεν αποτελούν δάση.  

Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη αυτή η γνωμοδότηση του ΤΣΔ (Τεχνικό Συμβούλιο Δασών)  για να σταματήσει ο παραλογισμός των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ, όπως πριν λιγο καιρό δημοσιεύτηκαν   .

Η φωτογραφία είναι απο το Αρχειο μας  LimnosNea.gr και είναι Αστοιβιες και Θυμαρια κατα την Καλοκαιρινη περιοδο. Η διευκρινηση αυτή εχει ιδιαίτερη σημασια καθως το χειμωνα τα φυτα αυτά εχουν  εντελώς διαφορετική παρουσία. 

Διαβάζουμε για τα Φρυγανα:  Είναι χαρακτηριστικό ότι εχουν διαφορετικό φύλλωμα το χειμώνα απο το καλοκαιρι για να μπορουν να επιβιωνουν στις ξηροθερμικές συνθηκες του Καλοκαιριού.

Το Αρθρο του ΣΚΑΙ. GR

Φρύγανα και ασπάλαθοι δεν αποτελούν δάση !

Του Γιώργου Κεραμιτζόγλου

Αλλαγές στο θέμα των δασικών εκτάσεων από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.

Ομόφωνα γνωμοδότησε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

 

Στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ μετά από δύο συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης που εκδόθηκε σήμερα, οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει δόγμα και θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες. Χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών».

Πηγή: https://www.skai.gr/news/environment/frygana-kai-aspalathoi-den-apoteloun-dasi

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button