Αναζητώντας τη “Χρυσή Τομή”, έφθασαν στην Ευαγγελίστρια του Μουδρου…
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-5-2022
«ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣΗΜΑ»
Όταν το πνεύμα είναι άοκνο και το ενδιαφέρον για την επιστήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά ακοίμητο, τότε ο εκπαιδευτικός γίνεται εφευρετικός προς τη μάθηση, καινοτομεί και μετατρέπει τη γνώση σε βίωμα και αναζήτηση.
Ο μαθηματικός του Γυμνασίου Μούδρου, κ. Μπαγάνης Γεώργιος, καθοδηγώντας τους μαθητές ενός τμήματος της Γ΄Γυμνασίου, υπολόγισε το ύψος των δύο πολύ υψηλών και επιβλητικών καμπαναριών του ναού της Ευαγγελίστριας και η ομάδα οδηγήθηκε στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι τα δύο από τα τρία μέρη του καμπαναριού έχουν την αναλογία της Χρυσής Τομής, όρου που χρησιμοποιήθηκε στα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική από τον Leonardo Da Vinci και που, όπου εμφανίζεται, δίνει την αίσθηση της αρμονίας, η οποία παρατηρείται ανάμεσα στα μήκη των μελών του ανθρώπινου σώματος, αλλά και στις διαστάσεις των σχημάτων πολλών φυτών και ζώων, γι’ αυτό ονομάσθηκε επίσης Θεϊκή αναλογία από τον Λουκά Πατσόλι. .Η Χρυσή Τομή πρωτοεφαρμόστηκε από τον Φειδία στις διαστάσεις της βάσης του ναού του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών και από το όνομά του πήρε και το διεθνή συμβολισμό “φ”.
Ο εκπαιδευτικός κινούμενος από την αγάπη του για τα μαθηματικά, αλλά και από το σεβασμό και το θαυμασμό του για το ναό της Ευαγγελίστριας, έδειξε στους μαθητές μια άλλη οπτική ενός ιερού τοπόσημου και τους δίδαξε τη σημασία της παρατήρησης, αλλά και ότι η μάθηση βρίσκεται παντού. Αρκεί να την αναζητήσεις.
Συγχαίρουμε τον κ. Μπαγάνη για την εξαιρετική επιστημονική δουλειά, το μεράκι του, αλλά και την προσπάθειά του να οδηγήσει τους μαθητές μας σε άλλα μονοπάτια. Θερμά συγχαρητήρια και στους μαθητές, που δέχτηκαν τη γνώση και βοήθησαν σε αυτή την πρωτότυπη έρευνα.
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ