Περιοδικό

Η Λήμνος μέσα από εικόνες –  Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας

 

Η Λήμνος μέσα από εικόνες –  Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης 

 Η Ηφαιστεία ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στον κόλπο του Πουρνιά, στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και σύμφωνα με τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα, η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κατοικίες, νεκροταφείο και ένα εκτεταμένο ιερό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ήταν αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο. Το θέατρο της Αρχαίας Ηφαιστείας, χτισμένο με τοπική πέτρα, αναστηλώθηκε πριν μερικά χρόνια και το καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Είναι ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου και τοποθετείται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. Οι επίσημοι και οι πολίτες κάθονταν στις πρώτες σειρές των εδωλίων του θεάτρου. Για τις σειρές αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστείας. Αντίθετα, τα έδρανα του επιθεάτρου, όπου κάθονταν οι γυναίκες και οι δούλοι, ήταν κτισμένα από φτηνότερα υλικά, μικρές και μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο της περιοχής.

Η Ηφαιστεία ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της.

Άλλα κτίσματα που βρέθηκαν, όπως εκκλησίες και κατοικίες, μαρτυρούν για τη σπουδαιότητα αυτής της πόλης στη βυζαντινή περίοδο. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί έδρα επισκόπου. Ο επίσκοπος Ηφαιστείας Λήμνου Στρατήγιος πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.

Από το 2010 το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας δόθηκε για παραστάσεις στο κοινό. Έκτοτε κάθε καλοκαίρι στο χώρο του θεάτρου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και συναυλίες, στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας”, που διοργανώνει ο Δήμος. Ξεκίνησε δειλά με μια θεατρική παράσταση και σταδιακά εξελίχθηκε σε κανονικό φεστιβάλ, φιλοξενώντας ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτισμού.

Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου συμμετείχε κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τίτλο «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία συνειδητών κληρονόμων της ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θα εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα των αρχαίων θεάτρων και ως ενεργοί πολίτες του μέλλοντος θα προστατεύουν και θα διασώζουν τα μνημεία. Έτσι λοιπόν μια ομάδα οκτώ μαθητών και μαθητριών από την Α΄ και την Γ΄ Γυμνασίου μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία του αρχαίου θεάτρου και οργάνωσε ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου. Επίσης παρουσίασαν ένα μέρος από το πληροφοριακό υλικό που είχαν συλλέξει και δημιουργήθηκε ένα βίντεο στο οποίο περιλαμβάνεται και δραματοποίηση αποσπάσματος αρχαίου δράματος. Στη συνέχεια το έργο των μαθητών-ξεναγών προβλήθηκε σε όλα τα τμήματα του σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και των Αρχαίων από μετάφραση.

Τα μέλη της Ομάδας ήταν από τη Γ΄ τάξη: Καλογιάννη Ελένη, Κλέτσιος Θεόδωρος, Κουκουλίθρα Ειρήνη, Κωνσταντίνου Κυβέλη, Λιγδαρά Ελευθερία και από την Α΄τάξη: Κονταρή Αδαμαντία, Μεργιά Χάρις, Μιχάκης Αντώνης.

 

Στη φωτογραφία διακρίνεται στο βάθος η σιλουέτα της Σαμοθράκης.

(οι φωτογραφίες είναι των Παναγιώτη Σφυρή και Zagoni Attila)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button