Περιοδικό

Το σύνδρομο του Μόντε Κάρλο

Το σύνδρομο του Μόντε Κάρλο

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Πέρασαν οι γιορτές και προσγειωθήκαμε στην ρουτίνα και την σκληρή πραγματικότητα. Όλοι, εκτός από μερικούς που συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους τον κόσμο, δηλαδή να παίζουν τα λεγόμενα «τυχερά παιχνίδια», δηλαδή λαχεία, ΠΡΟΠΟ, Στοίχημα, ΛΟΤΤΟ, Τζόκερ, ΚΙΝΟ κλπ. Παραδοσιακά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά πολλοί Έλληνες δοκιμάζουμε την τύχη μας. Αλλά, μέχρι εκεί, μόνο μια φορά, όχι όλο το χρόνο. Οι συμπατριώτες μας που συνεχίζουν όλο το χρόνο, είναι εκείνοι που έχουν το λεγόμενο Σύνδρομο του Μόντε Κάρλο.

 

Τι είναι αυτό το σύνδρομο; Είναι μια «ασθένεια» ότι, μπορεί να έχασα αυτή τη φορά, αλλά δεν μπορεί να χάνω συνέχεια για πάντα, θα ξαναπαίξω και ελπίζω την επόμενη φορά σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων να κερδίσω και να ρεφάρω τη χασούρα. Η επόμενη φορά ‘όμως δεν είναι μία, αλλά πολλές, αφού συνεχίζουν όλο το χρόνο. Κι έτσι επαληθεύεται η παροιμία που λέει “Ο παίζων χάνει και ο πίνων μεθά”; Το είπε και ο αρχαίος μας σοφός Έλληνας πρόγονος ο Δημόκριτος, «Οι άνθρωποι επινόησαν την θεά Τύχη για να δικαιολογήσουν την έλλειψη θέλησης τους».

 

Και ο νόμος των πιθανοτήτων; Ναι, υπάρχει, αλλά είναι άγνωστο πότε θα επαληθευτεί και σε τι ποσοστό επαληθεύεται. Διότι, ένας που έχασε την πρώτη φορά, για να ρεφάρει τη χασούρα του, πρέπει την επόμενη φορά που θα παίξει να διπλασιάσει τα λεφτά που έπαιξε και έχασε. Οπότε, π.χ. εάν έπαιξε 2 ευρώ, την επόμενη πρέπει να ρισκάρει και να παίξει 4, την μεθεπόμενη 8, 16, 32, 64, 128, 256 ευρώ κλπ.

 

Υπάρχει και μια άλλη παγίδα, όταν θα ξαναπαίξεις, πράγματι να ρεφάρεις αυτά που είχες χάσει και να κερδίσεις ένα επιπλέον ποσό, συνήθως μικρό. Τότε πολλοί τζογαδόροι λένε, «Τώρα δεν με νοιάζει, θα συνεχίσω να παίζω όχι με τα δικά μου λεφτά, αλλά με τα λεφτά των άλλων που κέρδισα». Κι έτσι ξαναμπαίνουν στον φαύλο κύκλο της τελικής χασούρας.

Βέβαια, οι εταιρίες που διαφημίζουν τα «τυχερά» παιχνίδια προειδοποιούν, συνήθως με ψιλά γράμματα, ότι υπάρχει «κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας», αλλά λίγοι δίνουν σημασία σ’ αυτό.

 

Το Σύνδρομο του Μόντε Κάρλο, με τον νόμο των πιθανοτήτων που επικαλούνται οι τζογαδόροι, θυμίζει λίγο την περίπτωση του ασθενή που ρώτησε τον γιατρό, “Γιατρέ, πώς τα βλέπεις τα πράγματα, θα γίνω καλά;”. Κι ο γιατρός, για να τού δώσει κουράγιο, απάντησε,

“Η πιθανότητα να γίνεις καλά είναι μια στα 100. Μέχρι τώρα οι 99 μ’ αυτήν την αρρώστια πριν από σένα  πέθαναν, άρα εσύ που είσαι ο εκατοστός σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων πρέπει να γίνεις καλά”…

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button