Απόψεις

Απεργίες και απορίες

Απεργίες και απορίες

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Πανελλήνια απεργία είχαμε πριν λίγες μέρες, στις 17 Απριλίου, που την προκήρυξε η ΓΣΕΕ, με δεμένα στα λιμάνια όλα τα πλοία. Συμμετείχε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων και η ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά), ενώ τρίωρες στάσεις εργασίας έκαναν οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ. Πανελλήνια απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων σε λίγες μέρες, στις 24 Απριλίου – που την στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ. Νέα πανελλήνια απεργία ετοιμάζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις 21 Μαΐου.

Τι γίνεται, ρε παιδιά;

Νέους ήμουν και γέρασα, κι ακόμα δεν κατάλαβα:

Αυτοί που ψηφίζουμε κάθε φορά και βγαίνουν κυβέρνηση, γιατί δεν λύνουν τα προβλήματα μας όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, αφού αυτή είναι η δουλειά τους, και μάς αναγκάζουν να κάνουμε απεργίες; Και το άλλο ακόμα πιο μεγάλο μυστήριο. Αφού αυτοί δεν κάνουν όσα μάς είχαν υποσχεθεί, εμείς γιατί τους ξαναψηφίζουμε;

 Καλό θα ήταν ίσως να έχουμε μια ιδέα πόσα λεφτά παίρνουν οι βουλευτές, μήπως είναι παραπονεμένοι και κάνουν κι αυτοί καμιά απεργία. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

«Κάθε βουλευτής στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα στα δημόσια ταμεία! Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές κάθε βουλευτή ανέρχονται από 7.670 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ.

Επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, παίρνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους. 

Ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.

Οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).

Αυτοκίνητο που το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα. 

Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή μετρητά κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.

Ταχυδρομική ατέλεια, ένα προνόμιο που υπολογίζεται σε 909,31 ευρώ. Ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα. 

Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πενήντα δύο αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. 

Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή. 

Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ περίπου 350 ευρώ.

Συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα. Το ποσό αυτής της έξτρα αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση μετά τις περικοπές.

Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο μέχρι 15.000 ευρώ από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης από τον μισθό τους. 

Τα παιδιά των βουλευτών πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής. Τέλος, οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας».

(Πηγή: Lifo 28-1-15)

Συμπέρασμα:  Οι βουλευτές μας μάλλον δεν πρόκειται να κάνουν απεργία.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button