Απόψεις

Από χθες αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική, ακόμα πιο κρίσιμη κατάσταση

Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς για τη νέα κατάσταση στις ροές Προσφύγων και Μεταναστών σε Νησιά και Έβρο .

1) Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέα δομή στη Λέσβο ηττήθηκαν από τη μαζική και ενωτική κινητοποίηση του Λεσβιακού λαού, που ακύρωσε στην πράξη την αυταρχική επίταξη, παρά το όργιο καταστολής των ΜΑΤ. Κάθε νέα συζήτηση για αλλαγή τοποθεσίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο κ. Αθανασίου (που εμφανίστηκε αίφνης χθες, ενώ ήταν κρυμμένος το κρίσιμο 48ωρο των κινητοποιήσεων, στηρίζοντας την κυβέρνησή του) και άλλοι παράγοντες του τόπου, καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραφιλολογία για τα Τοκμάκια, που εκτός από στοιχειώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, προσβάλλει και τη νοημοσύνη μας.

2) Από χθες αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική, ακόμα πιο κρίσιμη κατάσταση:

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να εργαλειοποιήσει και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε μια κίνηση στυγνού εκβιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όμως, πλήττει άμεσα τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Η εγκληματική απόφαση του κ. Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για επανάληψη καταστάσεων που ζήσαμε το 2015-2016. Γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι αφήνοντας τους νησιώτες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για διαμοιρασμό των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

3) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα -αύριο κιόλας- να αποστείλει πλοία στη Λέσβο για άμεση αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα. Το ΚΥΤ Μόριας είναι ήδη υπό κατάρρευση με 20.000 διαμένοντες και δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των νέων, μαζικών αφίξεων, που ήδη ξεκίνησαν. Αν η κυβέρνηση δεν αποσυμφορήσει τώρα τη Μόρια, θα φέρει ακέραια την ευθύνη για επαπειλούμενες εκτός ελέγχου καταστάσεις.

4) Καλώ τους δημοκράτες συμπολίτες μου να παραμείνουν προσηλωμένοι στο πνεύμα ενότητας που κυριάρχησε στις κινητοποιήσεις μας τις προηγούμενες μέρες. Να μην παρασυρθούν από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και καλεσμάτων σε βιαιοπραγίες, που διακινούν ακραίοι κύκλοι κυρίως στο διαδίκτυο, με στόχο να καλλιεργήσουν το μίσος και τον πανικό.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, φωνάζοντας με μια φωνή: αποσυμφόρηση τώρα! Προτού να είναι πολύ αργά.                         1/3/20

Η φωτογραφία ειναι απο το FLASH.GR με όσα συμβαίνουν  στον Εβρο ατα συνορα,  στις Πυλες Εισοδου απο τηνΤουρκια

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button