ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Απο σήμερα, 1/10, με 3 ταινίες το Aegean Dogs

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 8ου AEGEANDOCS.

ΠΕΜΠΤΗ 1-10-2020   ,     18.30 – 19.45

Until the Sun Dies (75’), Claudio Carbone, Πορτογαλλία.

Περίληψη

Ο Adan και ο Byron, είναι  δύο αυτόχθονες Κόστα-Ρικανοί άνθρωποι από την Terraba. Μας δείχνουν την καθημερινή ζωή και την αντίσταση σήμερα  των ιθαγενών λαών της αμερικανικής Ηπείρου να πάρουν πίσω τη γη τους και να επανανακαλύψουν τη χαμένη ταυτότητα τους. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία δύο νέων ιθαγενών φίλων, με διαφορετικές στρατηγικές αντίστασης, οι οποίοι  συνδέονται, όμως, με την αίσθηση του συνανήκειν στις ρίζες τους και την επιθυμία να επιστρέψουν στη χαμένη ταυτότητα. Μέσα σε μια περιοχή, που μαστίζεται από εμπρησμούς και συνεχείς καταπατήσεις δασών για τη δημιουργία  βοσκότοπων εντατικής εκτροφής  αγελάδων, η  απάντηση αυτών των κοινοτήτων είναι η αναδάσωση για να συνεχίσουν να ζουν στο προγονικό τους τοπίο. Ο Αντάν ​​είναι μέλος ενός κινήματος που διεκδικεί τα αρχικά εδάφη της Terraba στον αγώνα για το δικαίωμά του στην γη του, ενάντια στις πολιτικές της τοπικής ένωσης για ανάπτυξη. Ο Μπάιρον προτιμά να ταξιδέψει στον Παναμά για να γνωρίσει τη μητρική του κοινότητα, όπου η γλώσσα μιλιέται ακόμα και ο πολιτισμός της κοινότητας διατηρείται.

 

20.00 – 20.50

Η1Ν1- Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ (50΄) Κώστας Σπυρόπουλος, Ελλάδα

Η ταινία είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντερ για τις πανδημίες. Ερευνά την λεγόμενη Ισπανική γρίππη του 1918 και ιδιαίτερα τις φονικές συνέπειές της στην Ελλάδα, περνά στη γρίππη του Χογκ Κόγκ και τη βεβιασμένη επιλογή εμβολίου του 1973, για να καταλήξει στη γρίππη τών πτηνών , το 2002 και την επιστροφή του Η1Ν1 το 2009. Στην ταινία καταγράφεται η συγκλονιστικη μαρτυρία ένός εκατονταετούς επιζήσαντος από τη φονική γρίππη στη Σκύρο το 1918. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται για πρώτη φορά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

 21.10 – 22.20

Μarana (64’) Giovanni Benini, Davide Provolo, Ιταλία

Στην ορεινή Ιταλία, το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει. Ο Mirko και ο Max συναντιούνται στο δάσος και περιπλανιούνται σε εγκαταλελειμμένα μέρη, προσπαθώντας να φανταστούν ένα πιθανό μέλλον, ενώ η Giorgia και ο Lorenzo ζουν στιγμές οικειότητας, που σφραγίζονται από δισταγμούς, οι οποίοι σιγά- σιγά ξεπερνιούνται. Στο βάθος, απεικονίζεται  η καθημερινή ζωή μιας κοινότητας εφήβων με  σύνδρομο αυτισμού, που καταφέρνουν να ζουν σε ισορροπία μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, φυσικού και μεταφυσικού,  αλλά και φόβου να νοιώθεις  σαν χαμένος και της ευχαρίστησης να παραμείνεις αθέατος . Ζουν με ένα δικό τους τρόπο  «έξω» από το χρόνο, μια κατάσταση που τους επιτρέπει να βιώσουν ένα εφήμερο δώρο από ανακαλύψεις, γιορτές και νέες σχέσεις. Η ταινία «Μαράνα» είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του αυτισμού, όπου οι επιθυμίες της νεολαίας καταγράφονται έτσι απλά, όπως συμβαίνουν.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button