Περιοδικό

Από την αρχαία Ελλάδα προέρχεται το σουβλάκι.

Από την αρχαία Ελλάδα προέρχεται το σουβλάκι.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Το επιβεβαιώνουν νεότερες ανακαλύψεις, που δείχνουν ότι το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα από την Σαντορίνη, όπου το έψηναν σε ξυλάκια πριν από 3.600 χρόνια.

Σε μια από αυτές τις ανακαλύψεις υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το κρέας που έτρωγαν. Βρέθηκαν άφθονα κόκαλα από αιγοπρόβατα, που αποτελεί βασικό είδος κτηνοτροφίας και σήμερα στα νησιά, ελάχιστα βοοειδή (στα νησιά δεν μπορούν να εκθρέψουν μεγάλα ζώα) και πολύ λίγο κυνήγι (κουνέλια, αποδημητικά πουλιά). Βρέθηκαν επίσης πάρα πολλά κατάλοιπα από αχινούς, αχιβάδες, κυδώνια και άλλα παρεμφερή θαλασσινά.

Ως προς τον τρόπο μαγειρέματος ανακαλύφτηκαν τριποδικές χύτρες -που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έβραζαν. Το κρέας γιαχνί, χωρίς ντομάτες, αφού τότε δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Σήμερα μπορεί να μιλάμε για τα περίφημα σαντορινιά ντοματάκια, όμως οι ντομάτες μας ήρθαν σχετικά πρόσφατα από την Αμερική.

Βρέθηκαν επίσης ταψιά και φορητά τριποδικά φουρνάκια. Φωτιά από πάνω, φωτιά από κάτω και ταψάκι με καπάκι και πορτούλα. Ένα είδος γάστρας με πόδια.

 

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι Κρατευτές σουβλακιών. Είχαν εγκοπές αλλά και τρυπούλες για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην σβήνουν τα κάρβουνα. Ήταν πολύ εργονομικοί. Στην άκρη τους είχαν το σχήμα κεφαλής κριαριού. Και εξασφάλιζαν και ένα υγιεινό ψήσιμο, αφού το λίπος έπεφτε κάτω.

Έτσι, αποδεικνύεται πόσο λάθος έχουν μερικοί που νομίζουν ότι το σουβλάκι είναι τουρκικής προέλευσης.
Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1453 μ.Χ.

Ένας διαπρεπής Τούρκος αρχαιολόγος, ο ελληνιστής Εκρέμ Ακουργκάλ άκουσε ότι έχουμε δανειστεί πολλά από την τουρκική κουζίνα, για παράδειγμα ο «κεφτές», και απάντησε:

«Μην είστε αφελής. Οι Τούρκοι όταν ήρθαν εδώ ήταν νομάδες. Δεν είχαν κουζίνα. Απλώς υιοθέτησαν τη βυζαντινή κουζίνα. Η λέξη «κεφτές» δεν είναι τούρκικη. Είναι η βυζαντινή λέξη «κοπτόν κρέας…».

(πηγή: dinfo.gr)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button