Περιοδικό

Απολαυστικές τυροκροκέτες με τυριά Λήμνου, εύκολα και γρήγορα

Απολαυστικές τυροκροκέτες με τυριά Λήμνου, εύκολα και γρήγορα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Λήμνος φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Έχουν έντονη γεύση και προσφέρονται για ένα πλήθος μαγειρικών κατασκευών.

Οι τυροκροκέτες είναι από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά για μπουφέ ή για το γεύμα μας, που λατρεύουν και τα παιδιά. Τραγανές από έξω, μόλις τις δαγκώσουμε σκάει από μέσα τους το λιωμένο τυρί και κάνει απολαυστική βουτιά στο στόμα μας. Όσες τυροκροκέτες και να φτιάξουμε δεν περισσεύουν ποτέ.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 450 γρ κασκαβάλι Λήμνου τριμμένο
  • 65 γρ αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 50 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κουταλιές μελίχλωρο Λήμνου τριμμένο
  • λάδι για τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύω το τριμμένο κασκαβάλι με το αλεύρι και το αυγό.

Παίρνω από το μείγμα δύο κουταλιές και πλάθω σε μπάλες, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.

Σε ένα μεγάλο πιάτο αναμιγνύω την φρυγανιά με το μελίχλωρο.

Βουτάω μια-μια τις μπάλες, στο μείγμα της φρυγανιάς, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσει καλά πάνω τους.

Τις βάζω στην κατάψυξη για 10 λεπτά ή στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το λάδι στη μέγιστη ένταση και όταν πιάσει τη θερμοκρασία, χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια.

Βάζω για τηγάνισμα 3–4 μπαλάκια (ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας) και αφήνω για 1 – 1,5 λεπτό. Κατόπιν τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά για άλλο 1,5 λεπτό.

Τις βγάζω και τις βάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρονται αμέσως ζεστές.

 

Το κασκαβάλι είναι ένα παλιό τυρί, συνδεδεμένο με την τυροκομική παράδοση των Βλάχων κτηνοτρόφων της βόρειας Πίνδου, οι οποίοι μέσω των συνεχών μετακινήσεών τους το διέδωσαν σχεδόν σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Για την προέλευση της ονομασίας του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Κάποιες το συνδέουν με το «κας» (τυρί στα βλάχικα) και το καβάλι (άλογα), το τυρί που μεταφέρονταν με τα άλογα δηλαδή, παραπέμποντας στη μεταφορά της στεγνωμένης τυρόμαζας από τα πρόχειρα, ορεινά τυροκομεία (κασσερίες) στις οργανωμένες μονάδες, όπου πραγματοποιούνταν η δεύτερη φάση της διαδικασίας παραγωγής του.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το Κασέρι, πριν ονομασθεί Κασέρι, μια και τούτη η δεύτερη ονομασία επικράτησε στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα και μετά. Ως Κασκαβάλι συνεχίζει να παράγεται –φυσικά, με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρομάζας (pasta fillata)- στην Λήμνο και τη Σαμοθράκη, αλλά και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στις αρχές του 2020 μάλιστα η Ρουμανία πέτυχε την αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το Κασκαβάλι μιας περιοχής στα βορειοδυτικά της χώρας (Caşcaval de Săveni), που παράγεται όμως από αγελαδινό γάλα.

Το κασκαβάλι Λήμνου, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα στο νησί, παράγονται από άριστης ποιότητας ολόπαχο πρόβειο γάλα.

 

Το μελίχλωρο Λήμνου είναι ένα Gourmet σκληρό τυρί, με πλούσια γεύση που απελευθερώνει τα αρώματα των βοτάνων και των άγριων φυτών του νησιού.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button