Περιοδικό

Απολιθωμένο δάσος Λέσβου – νέα ευρήματα

Απολιθωμένο δάσος Λέσβου – νέα ευρήματα

Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης

Σημαντικά και σπάνια ευρήματα έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, στα δυτικά του νησιού.
Η σωστική ανασκαφική έρευνα διεξάγεται από το καλοκαίρι του 2018 και έχει φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, από την Άντισσα έως το Σίγρι. Φέτος, νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες, συνθέτοντας την εικόνα του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «τα νέα ευρήματα προσθέτουν νέα στοιχεία στο παζλ της γνώσης, καθώς δίνουν νέες πληροφορίες για τα είδη που υπήρχαν στο δάσος αλλά και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Παράλληλα, προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την τοποθεσία των ηφαιστείων, την προέλευση των ηφαιστειακών υλικών που σκέπασαν τη βλάστηση και δημιούργησαν τα απολιθώματα, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν, τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν τη βλάστηση αλλά μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης που οδήγησε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου».

Σημειώνεται, ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες συντήρησης των νέων ευρημάτων, ώστε στη συνέχεια να αναδειχθούν τα απολιθώματα που μάλιστα διατηρούνται στη φυσική θέση τους στα πρανή κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου. Στόχος είναι η δημιουργία επισκέψιμων απολιθωματοφόρων θέσεων και η ανάδειξη, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μεγάλων ιστάμενων απολιθωμένων κορμών δένδρων στη φυσική θέση τους.
«Με την ολοκλήρωση των έργων, η διάσχιση του σύγχρονου οδικού άξονα θα αποτελεί μία πρωτόγνωρη και μοναδική σε διεθνή κλίμακα εμπειρία, την περιήγηση σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ευρήματα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών», σημειώνει ο κ. Ζούρος.

Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου αποτελούν τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Ευρήματα που εντυπωσιάζουν και είναι μάρτυρες του εκτεταμένου υποτροπικού δάσους με κωνοφόρα και αγγειόσπερμα είδη, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες, δάφνες, κανέλλες, καρυδιές κ.ά., θραύσματα της ιστορίας του γεωλογικού παρελθόντος του Αιγαίου.

«Το μεγάλο ανοιχτό Μουσείο θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Έρχεται σε συνέχεια των μυστικών που κρύβει η λεσβιακή γη. Εναλλασσόμενα τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, σπάνια βιοποικιλότητα και πολιτιστικοί θησαυροί αιώνων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Λέσβου, που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO σε όλη της την έκταση», καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Όπως είναι γνωστό, παρόμοιο απολιθωμένο δάσος, με διάσπαρτους κορμούς και άλλα ευρήματα υπάρχουν και στο νησί μας, τη Λήμνο.

Ευχόμαστε σύντομα να γίνει και σε μας μια ανάλογη «σωστική ανασκαφή» και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα μοναδικά αυτά αξιοθέατα.

(φωτογραφία αρχείου/Πηγή: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button