Περιοδικό

Απόψε 26 Μαΐου το ματωμένο φεγγάρι !

Απόψε 26 Μαΐου το ματωμένο φεγγάρι !

Η πρώτη ολική σεληνιακή έκλειψη του 2021 ή αλλιώς το πρώτο Ματωμένο Φεγγάρι του έτους θα συμβεί απόψε 26 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, το απόκοσμο αλλά και εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο, κατά το οποίο το φεγγάρι «βάφεται» με αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, αναμένεται να διαρκέσει για περίπου ένα τέταρτο.
Το χρώμα του φεγγαριού θα εξαρτηθεί από τα σωματίδια σκόνης και τα διαφορετικά μήκη κύματος των χρωμάτων που θα φτάσουν στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Τι είναι η ολική σεληνιακή έκλειψη;

Οι σεληνιακές εκλείψεις σημειώνονται όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται σε μία ίσια γραμμή. Στην περίπτωση της ολικής σεληνιακής έκλειψης, η Γη «έρχεται» ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και εμποδίζει τις ακτίνες του ηλίου να φτάσουν στο φεγγάρι. Η έκλειψη αυτή εμφανίζεται μόνο στην πανσέληνο. Ωστόσο, μια σεληνιακή έκλειψη μπορείτε να τη δείτε με γυμνό μάτι, σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη.

Τι είναι το Ματωμένο Φεγγάρι;

Σύμφωνα με τη NASA,

«Όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο φως που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης προέρχεται από τις άκρες της ατμόσφαιρας της Γης. Τα μόρια του αέρα από την ατμόσφαιρα της Γης διασκορπίζουν το περισσότερο μπλε φως. Το υπόλοιπο φως αντανακλά στην επιφάνεια της Σελήνης με μια κόκκινη λάμψη, κάνοντας τη Σελήνη να φαίνεται κόκκινη κατά τις βραδινές ώρες».

Από πού θα είναι ορατό;

Το ματωμένο φεγγάρι θα μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι σε μέρη της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των δυτικών ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, του Ινδικού Ωκεανού, του Ειρηνικού Ωκεανού, του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς και σε διάφορα σημεία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το επόμενο ματωμένο φεγγάρι θα το δούμε από τη χώρα μας και γενικά από το βόρειο ημισφαίριο πιθανότατα το φθινόπωρο.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button