Περιοδικό

Μια Πρωτομαγιά !

Μια Πρωτομαγιά !

Γράφει (κάθε Παρασκευη) η Χριστινα Καβουρα

Μάλλον περάσαμε μια  αδιάφορη έως  αδιαφόρετη Πρωτομαγιά, απ ότι είδα σε εμάς στην Πρωτεύουσα το κέφι ήταν πεσμένο, εκεί που καθόμασταν πέρασαν αρκετοί που πουλούσαν κάτι κιτσάτα στεφάνια, καρφωμένα γαρίφαλα πάω σε φελιζόλ, πέρασαν και άλλοι που πουλούσαν λουλούδια ! Εντύπωση μου έκανε – ήμασταν μια μεγάλη παρέα – κανείς μας ούτε που σκέφθηκε να αγοράσει, ακόμα και εγώ που λατρεύω τα λουλούδια και αγοράζω πάντα φρέσκα για τα βάζα μου κοίταζα  χαζά τον πωλητή, με ένα απλανές ύφος, σαν να ερχόταν  ο ταλαίπωρος από άλλο πλανήτη !

Στο νου μου ήλθαν εκείνα τα πανέμορφα στεφάνια από αμάραντα και μαργαρίτες που κοσμούσαν τις πόρτες μας στο νησί και τα καίγαμε στους κακανούς  το βράδυ του Άη Γιάννη ! Χειροποίητα στεφάνια από αγριολούλουδα δεμένα  πάνω σε κληματίδες! Κάποιοι ξεκινούσαν νωρίς για το μαγιάτικο στεφάνι ανηφορίζοντας πέρα από τα Ρηχά στο λοφάκι εκεί που έβριθαν αμάραντα και  μαργαρίτες !

Μετά θυμήθηκα τις εκδρομές στα θέρμα,  ζεστασιά που έχουν τα έρμα, όπου περνούσαμε όπως περνούσαν οι έφηβοι της εποχής εκείνης τις Πρωτομαγιές ! Δηλαδή Καταπληκτικά !

Κάποιες άλλες φορές κάναμε εξαιρετικές εκδρομές  με τα πόδια, με πούλμαν στην Κούταλη, με καΐκι,  όλες οι εκδρομές επιτυχημένες ή όχι για εμάς ήταν φανταστικές ! μια παρέα παιδιά που μπορούσαν να εξυμνήσουν το Μάη,  να χαρούν την ανεμελιά και την  Άνοιξη,  χορεύοντας και τραγουδώντας,  μέσα στο δικό μας υπέροχο σύμπαν !

 

Το χειρότερο ήταν όταν  άρχισα να θυμάμαι αλλά και  να σκέπτομαι   άλλες Πρωτομαγιές, όχι τόσο τυχερές  που σημάδεψαν την Ανθρωπότητα, όπως την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου με άγνωστο αριθμό νεκρών, τότε που οι εργάτες ζητούσαν «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Θυμήθηκα την τελευταία Πρωτομαγιά των κατακτητών που πριν φύγουν  εκτέλεσαν πολλούς !

Δύσκολο να πεθαίνεις Πρωτομαγιά  μέσα στο ξύπνημα της φύσης και στην άνθιση της,  και μάλιστα στα ξεκούδουνα του πολέμου,  από υπανθρώπους που δεν μπορούσαν να παραβλέψουν καμία διαταγή όπως είπαν  – όσοι λίγοι δικάσθηκαν – στην δίκη της Νυρεμβέργης,    αυτοί δεν ήταν ένοχοι γιατί είχαν μάθει να … εκτελούν διαταγές, λησμονώντας τον όποιο ανθρωπισμό,  γιατί σε ένα πόλεμο κάτι φρικτά αποβράσματα βγάζουν στην επιφάνεια όλες τις διαστροφές τους, όλα τα δολοφονικά τους ένστικτα καλυπτόμενοι  πίσω από «διαταγές»  πίσω από  τη φρίκη του πολέμου.

Δυστυχώς δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και αυτό είναι θλιβερό.

 

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης μεταφέρθηκε από τον Άη Στράτη τον Απρίλιο του 1937 στις φυλακές της Ακροναυπλίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1941, οπότε παραδόθηκε από την κατοχική κυβέρνηση στους Γερμανούς κατακτητές.  Στο Χαϊδάρι, επειδή γνώριζε γερμανικά, εκτελούσε χρέη διερμηνέα.

 Λόγω της ιδιότητας και υπηρεσίας του ως διερμηνέα, και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των 200 που επρόκειτο να εκτελεστούν ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης ΧαϊδαρίουΚαρλ Φίσερ (Karl Fischer), όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στην θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο, και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατουμένους, ο Σουκατζίδης αρνήθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στην δική του θέση και ο ίδιος να γλυτώσει, και έτσι εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου, Αντώνης Βαρθολομαίος ο οποίος επίσης εκτελέστηκε.

 

Λέγεται ότι ο Καρλ Φίσερ κατάπληκτος χαιρέτησε στρατιωτικά τον Σουκατζίδη πριν τον στείλει βέβαια στο απόσπασμα !

Ίσως μέσα στην παγωμένη αδειοσύνη του μυαλού του κατάφερε να εισχωρήσει κάτι  – από το αδιανόητο – γι αυτόν μεγαλείο των ηρώων εκείνων!

Θέλω να αφιερώσω αυτή την Πρωτομαγιά στην μνήμη αυτών των  παλληκαριών, με την απαράμιλλη γενναιότητα, θέλει πολύ δύναμη να αψηφήσεις το θάνατο ιδιαίτερα στην λιακάδα μιας ανθισμένης Πρωτομαγιάς!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button