Ανακοινώσεις

Αστοχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη μετάβαση- Αρθρο !

Αστοχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη μετάβαση

Γραφει ο Μιχάλης Μπίσκος

Όλοι μας βιώνουμε την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει με τις τιμές του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και προπαντός του φυσικού αερίου, να εκτινάσσονται στα ύψη και με χωρίς καμία προοπτική επανάκαμψης τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, όπως δηλώνουν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για αποκλιμάκωση των τιμών.

Για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να δώσει λύση, παγιδευμένη σε μηχανισμούς της που δεν λειτουργούν, θέτοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές της μπροστά σε αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις, που ως φαίνεται θα ακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι οι ονειροπόλοι θεωρητικοί των Βρυξελλών που σχεδίασαν την περιβόητη Ευρωπαϊκή Πράσινη μετάβαση απέτυχαν παταγωδώς, γιατί  δεν είχαν υπολογίσει το ιλιγγιώδες απαιτούμενο κόστος αυτής της μετάβασης, με τις σημερινές επικρατούσες συνθήκες και οι αστοχίες τους με τα λάθη τους αποδεικνύονται τραγικά.

Αγνόησαν και υποτίμησαν την αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει σήμερα στις ενεργειακές μας ανάγκες και δεν προνόησαν πως θα την καλύψουν σωστά, την ώρα που οι Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (ΑΠΕ) τεχνολογικά ακόμη δεν είναι σε θέση να τις αντικαταστήσουν.

Όμως στην Ευρώπη εκτός από τον ελλιπή  σχεδιασμό της στη Πράσινη Μετάβαση, οι επί πλέον λόγοι που οι τιμές της ενέργειας έχουν ξεφύγει τελείως, είναι η αύξηση της ζήτησης στο φυσικό αέριο με μειωμένη προσφορά και με άδειες αποθήκες, καθώς επίσης η επιστροφή στο καύσιμο του λιγνίτη που εκτόξευσε τις τιμές των ρύπων.

Τέλος είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή σήμερα μας επιβάλει εκ των πραγμάτων την ποθούμενη Πράσινη μετάβαση, όμως αυτή η μετατόπιση από τις σημερινές ρυπογόνες πηγές ενέργειας σε καθαρές πηγές (όπως είναι οι ΑΠΕ), αυτό θα συμβάλει στην δημιουργία ανά διαστήματα σε νέες  ενεργειακές κρίσεις όπως η σημερινή που βιώνουμε, ανάλογα με την εκάστοτε επικρατούσα προσφορά και ζήτηση αυτών των ρυπογόνων πηγών.

Μιχάλης Μπίσκος

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button