Περιοδικό

Χαλβάς με σιμιγδάλι και πορτοκάλι !!! (ειναι εύκολος θα τον κάνω!)

Χαλβάς με σιμιγδάλι και πορτοκάλι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα εύκολο παραδοσιακό, θρεπτικό, γευστικό, νηστίσιμο και ωφέλιμο γλυκό. Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορούμε να τον φυλάξουμε πολλές μέρες σε ένα δροσερό σημείο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε όχι μόνο σε περιόδους νηστείας αλλά οποτεδήποτε.

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. σουσάμι
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. θρυμματισμένα καρύδια

200ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι
400 γρ χυμό πορτοκάλι
400 γρ νερό
500 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
2 φλούδες από πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

Τώρα θα κάνουμε τον χαλβά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σουσάμι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσοχή. Να μην καούμε, γιατί πιτσιλάει!

Όταν ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα σημαίνει ότι είναι έτοιμος.

Προσθέτουμε τα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος και τώρα θα του δώσουμε όμορφο σχήμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ένα ταψί και πιέζουμε (ισιώνουμε) την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από τη φόρμα.

Σερβίρεται είτε ζεστός είτε κρύος.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button