Περιοδικό

Χαμογελάστε, παρακαλώ!

Χαμογελάστε, παρακαλώ!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όλοι οι υποψήφιοι για τις εκλογές είναι χαμογελαστοί, αισιόδοξοι και σίγουροι για τη νίκη τους. Παίρνουν και μια στάση σαν να ονειρεύονται το μέλλον μέσα σε ένα πολυτελές γραφείο, από όπου θα παίρνουν επιτελικές αποφάσεις για τις χιλιάδες κόσμου που τους ψήφισαν. Ονειρεύονται χειροκροτήματα, κοινωνική αναγνώριση, κεράσματα, μπράβο και συγχαρητήρια!

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο λίγοι από αυτούς θα εκλεγούν. Από τις χιλιάδες χειραψίες που έκαναν, μόνο λίγοι θα τους θυμηθούν στην κάλπη. Και οι περισσότεροι, αυτοί που δεν θα εκλεγούν, όταν μετά τις εκλογές θα κάνουν ταμείο τα λεφτά που ξόδεψαν προεκλογικά, δεν θα χαμογελάνε καθόλου. Μια παλιά προεκλογική παροιμία λέει, «Τον πλούτον πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς». Μετά τις εκλογές, όμως, ισχύει η άλλη παροιμία, «Την δόξαν πολλοί ονειρεύτηκαν, τα έξοδα όμως ουδείς».

Γι΄αυτό, όταν προεκλογικά πηγαίνουν στο φωτογραφείο να βγάλουν φωτογραφίες για τις κάρτες που θα μοιράσουν, για τα διαφημιστικά φυλλάδια και τις αναρτήσεις στις εφημερίδες κλπ., από την κούραση του προεκλογικού αγώνα, από τις έγνοιες, από τον «πόλεμο» των αντιπάλων, τον ανταγωνισμό και κυρίως τα έξοδα, τα κεράσματα και τις δωρεές, από τη γκρίνια του/της συζύγου κλπ., έχουν κάτι μούτρα σαν τον συννεφιασμένο καιρό του φθινοπώρου. Οπότε, ο φωτογράφος τους βλέπει σ΄αυτά τα χάλια κι αμέσως τούς λέει:

  • Όχι τόσο σκυφτό το κεφάλι, λίγο πιο ψηλά,

Χαμογελάστε, παρακαλώ!

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button