Περιοδικό

Χαμογελάστε, παρακαλώ

Χαμογελάστε, παρακαλώ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδη

Οι περισσότεροι όταν βγαίνουμε φωτογραφία είμαστε χαμογελαστοί. Ιδίως όσοι είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε άλλες χώρες όπως σε Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία, ο φωτογράφος πριν πατήσει το κουμπί λέει να πεις την λέξη cheese (τσιζ, που σημαίνει τυρί) για να φανούν τα δόντια σου όπως όταν χαμογελάς.

 

Πήγα τις προάλλες να βγάλω φωτογραφίες για ανανέωση του διπλώματος οδήγησης κι ο φωτογράφος με διόρθωσε: “Μη χαμογελάς, όταν βγάζουμε φωτογραφία για ταυτότητα και δίπλωμα υπάρχει οδηγία από το Υπουργείο να είμαστε σοβαροί, αλλιώς δεν εγκρίνεται”. Πήρα κι εγώ τότε ένα επίσημο και σοβαρό ύφος, το δίπλωμα εγκρίθηκε, αλλά όταν είδα τη φάτσα μου σ’ αυτό, δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω τον εαυτό μου! Και θυμήθηκα κάτι παλιές φωτογραφίες του παππού μου, που ήταν πάντα συνοφρυωμένος και σοβαρός, ίσως γιατί σκεφτόταν πώς γλίτωσε τη σφαγή από τους Τούρκους όταν εγκατέλειψε το σπίτι του και ήλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα.

 

Στην απορία μου, γιατί όλοι στις παλιές φωτογραφίες είναι σοβαροί και κανείς δεν χαμογελάει, ο φωτογράφος μου έδωσε την εξής πολύ απλή εξήγηση:

” Για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί οι παλιές επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές κρατούσαν ανοιχτό τον φακό λήψης για μερικά λεπτά και ήταν κουραστικό για αυτούς που φωτογραφίζονταν να χαμογελάνε. Δεύτερο, γιατί όταν κάποιος χαμογελούσε χωρίς λόγο, αυτό εθεωρείτο σύμπτωμα ψυχασθένειας, γι’ αυτό και η παροιμία, «Γιατί, γελάς; Αυγά σου καθαρίζουν;».Και τρίτο, και κυριότερο, πολλοί τότε είχαν χαλασμένα η τους έλειπαν δόντια, οπότε και οι φωτογραφίες έβγαιναν χάλια!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button