Περιοδικό

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Γραφει ο Θ. Δημητριάδης

Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν επίσημα στο Πεκίνο χτες Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

Στους Αγώνες συμμετέχουν 91 χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν την πολυπληθέστερη αποστολή με 224 αθλητές. Ακολουθούν οι Καναδάς (215), Ρωσία (212), Κίνα (174), Ελβετία (167), Γερμανία (149), Ιαπωνία (124), Ιταλία (118), Σουηδία (116), Τσεχία (113), Αυστρία (106), Φινλανδία (95), Γαλλία (86), Νορβηγία (83).

Η Νορβηγία, παρά το γεγονός ότι στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2018 στη Νότια Κορέα, ήταν στη 10η θέση όσον αφορά τον αριθμό των αθλητών της, τερμάτισε πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων, με 39: 14 χρυσά, 14 ασημένια, 11 χάλκινα. Δεύτερη ήρθε η Γερμανία (31), τρίτος ο Καναδάς (29), τέταρτες οι ΗΠΑ (23) και πέμπτη η Ολλανδία (20).

Δεκαεννέα χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος με τον 25χρονο Γιάννο Κουγιουμτζιάν (αλπικό σκι), εκπροσωπούνται από έναν αθλητή στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ άλλες 12 έχουν από δύο συμμετέχοντες.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από πέντε αθλητές: τους Γιάννη Αντωνίου (27) και Μένια Τσιόβολου (21) στο αλπικό σκι και τους Απόστολο Αγγέλη (29), Μαρία Ντάνου (31) και Νεφέλη Τίτα (18) στο cross-country.

Η Μπινγκ Ντουέν είναι η μασκότ των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες κινέζικα σχέδια σε 35 χώρες. Το Bing στα κινεζικά σημαίνει πάγος και αντιπροσωπεύει την αγνότητα και τη δύναμη. Το Dwen αναφέρεται σε υγιή και δυνατά παιδιά. Τα ρούχα του Bing Dwen μοιάζουν με αστροναύτη και υποδηλώνουν ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν δυνατότητες.

«Μαζί για ένα κοινό μέλλον» (Together for a Shared Future) είναι το μότο των Αγώνων. Σκοπός των διοργανωτών είναι να περάσουν το μήνυμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ικανοί να ξεπερνούν παγκόσμιες προκλήσεις ως κοινότητα.

Με την Ελλάδα να ηγείται όπως συνηθίζεται της εισόδου των χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποιήθηκε χτες στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστού και ως «Φωλιά του Πουλιού», η τελετή έναρξης των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ερμηνεία του αυθεντικού ολυμπιακού ύμνου από μια παιδική κινεζική χορωδία, ο ημίγυμνος σημαιοφόρος της Αμερικανικής Σαμόα -δεν κάνει κρύο στην Αμερικανική Σαμόα- και η τοποθέτηση της ίδιας της δάδας (αντί για μεταβίβαση μόνο της φλόγας) στον βωμό, ήταν από τα σημεία που ξεχώρισαν στην τρεισήμισι ωρών τελετή έναρξης που διεξήχθη στους -6 βαθμούς Κελσίου στο Πεκίνο.

Με καθημερινές ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις και τους σημαντικότερους αγώνες από την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3, οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα μας συντροφεύσουν για 17 μέρες.

Καλή μας διασκέδαση!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button