Λήμνος

Χριστουγεννιάτικο Πάρκο Χρωμάτων

Χριστουγεννιάτικο Πάρκο Χρωμάτων

Χριστουγεννιάτικο Πάρκο Χρωμάτων

(Μια τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ της συνεργάτιδας μας Δέσποινας Καμπουροπούλου με τον Θόδωρο Δημητριάδη, που μένει στην Κατερίνη και παλιότερα ήταν επίσης συνεργάτης του σταθμού)

 

Θόδωρε, Καλημέρα! Πώς πάει το Χριστουγεννιάτικο Χωριό εκεί στην Κατερίνη; Μας έχεις πει τα καλύτερα λόγια.

Καλημέρα, Δέσποινα σε σένα και όλους τους φίλους ακροατές του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ.

Η Μύρινα και γενικά η Λήμνος δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μεγάλη πόλη 70.000 κατοίκων όπως είναι η Κατερίνη. Η Λήμνος δεν έχει πολλές δυνατότητες να οργανώσει ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό όπως αυτά που λειτουργούν αυτές τις μέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, π.χ. στην Ονειρούπολη Δράμας, τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα και αλλού.

Μπορεί, όμως, να κάνει, στο δικό της μέτρο, μερικά πράγματα, πιο απλά, που δεν στοιχίζουν πολλά λεφτά, και δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να τα οργανώσουν και να τα κάνουν.

 

Δηλαδή, για παράδειγμα, τι θα μπορούσε να γίνει;

Για φέτος δεν υπάρχει χρόνος, αλλά για του χρόνου μπορεί, για παράδειγμα, ο Δήμος να αξιοποιήσει το πάρκο Ανδρωνίου, να το φωταγωγήσει με δυνατούς προβολείς διάφορα χρώματα, όπως γίνεται στις ντισκοτέκ, και να βάλει μεγάφωνα που θα μεταδίδουν όλη τη μέρα γλυκιές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Μπορεί ακόμα να το διακοσμήσει με μια βάρκα ή ένα καραβάκι, με ένα παλιό ξύλινο κάρο, και με μπάλες άχυρα.

Μια άλλη ιδέα είναι να υπάρχει ένα κινητό κυλικείο, που θα προσφέρει λουκουμάδες, και πάγκοι με γλυκά, σαμσάδες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Αυτά μπορούν να είναι από τοπικές βιοτεχνίες, λ.χ. από τον Κάσπακα, Χρυσάφη, Αχιλλαδέλη και άλλες που δεν θυμάμαι τώρα.

Εδώ στην Κατερίνη έχουν πάγκους ή ξύλινα σπιτάκια διάφορες επιχειρήσεις, σαν μια έκθεση προϊόντων, και έτσι διαφημίζονται. Πληρώνουν ένα μικρό ενοίκιο στον δήμο και πουλάνε τα προϊόντα τους. Έτσι και οι ίδιοι κερδίζουν και ο Δήμος εισπράττει κάποια χρήματα.

Τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν και στη Λήμνο, για παράδειγμα με γαλακτοκομικά προϊόντα, με μέλι, κρασί, αρτοσκευάσματα, είδη κεραμικής, ζωγραφικής και άλλα. Είναι σαν ένα είδος μικρής πανήγυρης, όπως όταν γιορτάζει μια εκκλησία και απέξω στήνεται ένα παζαράκι.

 

Και είναι αρκετά αυτά για να τραβήξουν τον κόσμο;

Εδώ σε μας καθημερινά έρχονται και επισκέπτονται το χριστουγεννιάτικο χωριό τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Οι μαθητές άλλο που δεν θέλουν, να χάσουν τα μαθήματα, να κάνουν μια εκδρομή, να παίξουν και να φάνε γλυκά και άλλα νόστιμα πράγματα.

Επίσης έχουμε έναν ΑγιοΒασίλη, δηλαδή ένας εθελοντής κάπως εύσωμος, ντύνεται στα κόκκινα τη στολή του αγιοβασίλη, με τον σκούφο και τα γένια, κρατάει μια μεγάλη κόκκινη σακούλα με καραμέλες και ζαχαρωτά και τα δίνει στα παιδιά.

Πιστεύω ότι και εκεί στη Λήμνο θα βρεθεί κάποιος που να ντυθεί Αγιοβασίλης, να έρχονται τα μικρά παιδιά, να φωτογραφίζονται μαζί του και να του λένε τις επιθυμίες τους, τι δώρο θέλουν να τους φέρει.

Εννοείται ότι ο Καζώλης ή κάποιος άλλος επαγγελματίας φωτογράφος θα τραβάει φωτογραφίες, όπως γίνεται για παράδειγμα στις παρελάσεις στον Ρωμέϊκο Γιαλό..

 

Και είναι αρκετά αυτά για να διασκεδάσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν ομαδικά παιχνίδια, για παράδειγμα τσουβαλοδρομία, που εδώ σε μας είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Σε έναν αχυροστρωμένο διάδρομο, ή σε χόρτο, όπου και να πέσουν δεν θα τραυματιστούν, μπαίνουν μέχρι τη μέση μέσα στα σακιά και πηδώντας συναγωνίζονται ποιο θα φτάσει πρώτο στον τερματισμό.

Τα τσουβάλια δεν στοιχίζουν τίποτα, τα δίνει δωρεάν ένα καφεκοπτείο, από αυτά που άδειασαν από τους σπόρους του άψητου καφέ.

 

Πραγματικά, ακούγεται ενδιαφέρον

Κάτι άλλο που αρέσει πολύ στα παιδιά, είναι τα αερόστατα. Κάθε μισή ή μία ώρα ανάβουμε ένα αερόστατο και τα παιδιά μαζί με τις ευχές τους το κοιτάζουν μαγεμένα να ανεβαίνει και να χάνεται ψηλά στον ουρανό.

Τα αερόστατα αυτά είναι από ειδικό άφλεκτο υλικό, στοιχίζουν 90 λεπτά μόνο, είναι απόλυτα ασφαλή, κι όταν μετά από μερικά λεπτά φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος, αυτόματα σβήνουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πυρκαϊάς. Μάλιστα, επειδή στο Ανδρώνι ο αέρας είναι συνήθως βορειοανατολικός, το πιο πιθανό είναι όταν σβήσουν να πέσουν κάπου στη θάλασσα, ανοιχτά από τα Ρηχά Νερά.

Νομίζω ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέσει ένα τόσο μικρό ποσό για να αγοράσει τέτοια αερόστατα.

 

Και οι μεγάλοι, πώς διασκεδάζουν;

Εδώ θέλει λίγη οργάνωση. Κάθε μέρα υπάρχει ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, από διάφορους συλλόγους. Η Λήμνος, δόξα το θεό, έχει και συλλόγους, και δημοτική χορωδία, και πανεπιστημιακή σχολή. Μπορεί κάθε μέρα να έχει ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα, ή ένα χορευτικό.

Ένας από τους πάγκους σε μας εδώ στην Κατερίνη ονομάζεται Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ και κάθε μέρα τα βράδια οι εθελόντριες γυναίκες φτιάχνουν και σερβίρουν, δωρεάν, με μια μεγάλη κουτάλα από το καζάνι, ένα παραδοσιακό φαγητό, ρεβίθια, φακές, φασουλάδα, και άλλα. Είναι όλα νηστίσιμα λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων.

Τα μικρά παιδιά δεν το προτιμούν τόσο πολύ, είναι μαθημένα στα κρεατικά, τα σάντουιτς και τα χάμπουργκερ, αλλά οι μεγάλοι τους αρέσει, γιατί θυμούνται τα παλιά, τα δικά τους παιδικά χρόνια.

Αυτήν την Κουζίνα της Γιαγιάς νομίζω ότι μπορεί να την αναλάβει η Σχολή Μαγειρικής της Λήμνου.

 

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Σε μας έρχονται και επισκέπτονται το χριστουγεννιάτικο πάρκο και οι ηλικιωμένοι από τα γηροκομεία. Γι’ αυτούς είναι μεγάλη χαρά να ξεφύγουν από τη μονοτονία και τη μοναξιά, και να βρεθούν μέσα σε ένα τόσο ωραίο περιβάλλον, πολύχρωμο, με ωραίες μελωδίες, με πολύ κόσμο και κάποια πολιτιστική εκδήλωση.

Δεν είναι δύσκολο να γίνει το ίδιο και με το πάρκο του Ανδρωνίου, νομίζω ότι ο Δήμος ή το ίδιο το γηροκομείο μπορεί να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης τους με πούλμαν.

 

Όλα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα. Χρειάζονται όμως να υπάρχουν και άνθρωποι εθελοντές να τα οργανώσουν.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν, γιατί όλοι μας θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλό, να προσφέρουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας κάτι πολύ ευχάριστο. Απ΄τη στιγμή που ο Δήμος έχει ανθρώπους στα πολιτιστικά, το κόστος δεν είναι μεγάλο.

Και επειδή του χρόνου θα έχουμε εκλογές και τον Δεκέμβριο του χρόνου θα είναι καινούργια Δημοτική αρχή, είναι μια ευκαιρία, και ταυτόχρονα μια πρόκληση, από νωρίς, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,  να αποφασίσει ο Δήμος και να ξεκινήσουν την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου των Χρωμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις εκδηλώσεις, υπάρχουν πολλοί με ωραίες ιδέες και προτάσεις, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που δουλεύουν να τις οργανώσουν, “να τραβήξουν το κουπί” που λέμε. Κι επίσης, ότι χρειάζεται μια στοιχειώδης υποδομή (ηλεκτρολογικές κλπ. εγκαταστάσεις) και χορηγοί.

Πάντως, εμείς από εδώ από την Κατερίνη, που οργανώνουμε εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τον Δήμο, τους εθελοντές και τους χορηγούς, μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί σας, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για να έχει και η Λήμνος ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο γιορτινό πάρκο.

 Θόδωρε, ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία του είχαμε.

Πραγματικά ήταν όλα πολύ ενδιαφέροντα.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο χριστουγεννιάτικο χωριό εκεί στην Κατερίνη και καλές γιορτές σε όλους.

Καλές Γιορτές και σε σάς στην όμορφη Λήμνο.

Εάν στη Λήμνο πιάνετε την ΕΡΤ3, στις 28 και 31 Δεκεμβρίου θα μεταδώσει μια εκπομπή από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης και θα δείξει πώς λειτούργησε φέτος τα πρωϊνό για τα 82 σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής μας. Εάν δείτε την εκπομπή θα πάρετε μια ζωντανή ιδέα όσων είπαμε σήμερα. Τα βράδια έχουμε άλλο πρόγραμμα, διαφορετικό, για όλους, μικρούς και μεγάλους, με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Χαιρετισμούς, λοιπόν, σε όλους τους φίλους, ιδιαίτερα στον Ηλία Κότσαλη, τον Γιώργο Καριακλή, τον Παναγιώτη Καραφιλίππου, τον Κώστα Μιχάκη στον Αη-Δημήτρη, τον Παναγιώτη Μπατζάκη απ’ τις Σαρδές, τον Παναγιώτη Μαυροθαλασσίτη στα Λύχνα (με τους οποίους έχω συνεργαστεί στην ΔΟΥ όταν ήμουν στη Λήμνο), τον Χρήστο Βιβλιό στο Πλατύ – και σε όλους τους άλλους, που αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να τους αναφέρω ονομαστικά.

Καλές γιορτές, να είστε όλοι καλά!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button