ΕπιλεγμέναΛήμνος

CNN: Το αεροπλανοφόρο Χάρρυ Τρούμαν κοντά στη Λήμνο

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο για να διασφαλίσει τις πτητικές λειτουργίες σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τρέχουσα εργασία του μεταφορέα.

Σύμφωνα με το CNN, δεν αποκαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία, όμως σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρή στα βορειότερα νερά του Αιγαίου , λόγω της έντονης εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας και των πολλών νησιών. Από αυτό εικάζουμε ότι λογικά βρίσκεται δυτικά της Λήμνου , όπου η κίνηση είναι μικρότερη.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται στο Βόρειο Αιγαίο από το καταδρομικό USS San Jacinto. Πέντε άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένα νορβηγικό πολεμικό επιφανείας βρίσκονται νοτιότερα στο Αιγαίο (στο Μυρτώο Πέλαγος).

Σύμφωνα με το cnn.com, αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το Πεντάγωνο αναγνωρίζει επίσης ότι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει και να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και κινείται με ισχύ που δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78, ενώ το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα. Μπορεί να μεταφέρει έως 90 αερόσκάφη.

Πηγή: CNN

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button