ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες …

Δημοτικός Συνδυασμός : ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΗΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

   Η πρόσφατη πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που καθορίζει τον αριθμό των καθαριστριών που θα προσληφθούν στο Δήμο Λήμνου, δεν καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων της Λήμνου.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη κατάσταση, διαφημίζοντας προσλήψεις, την ώρα που αφήνει σοβαρά εκτεθειμένα τα σχολεία και την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και καθημερινής απολύμανσης μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Επίσης, με τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, από έργου, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης, συνεχίζει το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς ομηρίας τους, αντί να τις μονιμοποιήσει με πλήρες ωράριο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

  Στο Δήμο Λήμνου, προβλέπονται 8 καθαρίστριες ΙΔΟΧ πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής απασχόλησης – μειωμένου ωραρίου, που μαζί με τις 7 μόνιμες, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε ένα σύνολο  33 σχολικών μονάδων του νησιού μας, (24 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και 9 γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, εσπερινά και ΙΕΚ).

Με βάση την παραπάνω εικόνα, οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, που καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων, όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων!

Και η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, που προκρίνει την ατομική ευθύνη και το “φιλότιμο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που φορτώνει την ευθύνη στη νεολαία, ακολουθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών. Αντιμετωπίζει τη ζωή σαν κόστος και δεν διστάζει να θυσιάσει την υγεία του λαού και των παιδιών του για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που τους επιδοτεί με πακτωλό χρημάτων, αφήνει έκθετα τα σχολεία και αρκείται στο να δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να φορούν τη μάσκα οι μαθητές.

Η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση που απαιτεί την άμεση λαϊκή κινητοποίηση. Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες, τους μαθητές να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση. Στηρίζουμε τα αιτήματα των φορέων εκπαιδευτικών και γονιών, για:

  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις μειωμένου ωραρίου των καθαριστριών των σχολείων σε πλήρους ωραρίου – Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα, κ.ά.).
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας στο δήμο και διασύνδεσή τους με τα σχολεία.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.

Μύρινα 27-8-2020

Στη φωτογραφία το Α΄Δημοτικό Μύρινας, απο τα πολυπληθέστατα του Νησιού.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button