2024
Περιοδικό

Δένδρα, Στολισμοί και …. Ψέματα !!!

Δένδρα, Στολισμοί και …. Ψέματα !!!

Γράφει η Χριστινα Κάβουρα

Άρχισαν φέτος πολύ νωρίς οι στολισμοί, τα φωτάκια,  οι γιρλάντες,  τα έλατα,  τα μπαλκόνια,  τα δένδρα στους πεζόδρομους !  Από τον Οκτώβριο ακόμα με τη ζέστη πολλές βιτρίνες, καταστήματα, σπίτια είχαν ήδη στολιστεί Χριστουγεννιάτικα  λες και όλοι  πάσχαμε από κάποιας μορφή κατάθλιψη  και οι στολισμοί θα βοηθούσαν την ψυχολογία μας ! Το ίδιο βέβαια ισχύει και για πολλά κράτη  του πλανήτη μας που έσπευσαν να φωταγωγήσουν υπέροχα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, δρόμους και πλατείες με  ονειρικές γιρλάντες από φως !

 

Το όλο θέμα μου θυμίζει τις παλιές γυναίκες στο νησί που μαζευόταν  για γειτονιό και όταν η διάθεση ήταν πεσμένη έλεγε κάποια :  Δεν γελάσαμε σήμερα,  ας γελάσουμε τουλάχιστον στα ψέματα ! Και ενώ άρχιζαν να γελούν στα ψέματα μετά  γελούσαν στ’ αλήθεια  μη μπορώντας να σταματήσουν ! Έτσι και   πολλοί άνθρωποι στον Πλανήτη,  αποφάσισαν ότι έπρεπε να βοηθηθεί το κέφι και η καλή διάθεση σ’ όλον τον πλανήτη ! Κάποιος ξεκίνησε τους εορτασμούς και λες και ήμασταν όλοι συνεννοημένοι ακολουθήσαμε !                       Σίγουρα οι πόλεμοι, η ανεργία, η ακρίβεια, ο φόβος μιας  επικείμενης καταστροφής και μάλιστα πυρηνικής δεν βοηθούν την κατάσταση. Η ψυχολογία μας δεν είναι και στα καλύτερά της και η αναμονή των εορτών , αυτή  η  περίοδος της αναμονής  της εορτής  είναι η  πλέον ελπιδοφόρα γιατί μετά τις γιορτές θα επικρατήσει άλλο πρόβλημα, θα αρχίσουν  άλλα … δράματα    για  τις γιορτές   που με τόση λαχτάρα  περιμέναμε και δεν περάσαμε καλά,   τουλάχιστον τόσο καλά  όσο  ονειρευόμασταν !  Μεγάλο πράγμα η Ελπίδα  και μεγάλη η δυστυχία όταν  όλα αυτά που  με  προσμονή  αναμέναμε   ματαιώνονται ή δεν  φέρνουν  τη χαρά που   προσδοκούσαμε !

Πολύ έλατο, πολύς φωτισμός,  άπειρα λαμπιόνια,   πολύ ομορφιά λαμπρύνει  τις νύχτες μας, εύχομαι ολόψυχα να ακολουθήσουν πραγματικά  χαρούμενες  εορταστικές μέρες !

 

 

Παλιά στο νησί στολίζαμε δέντρο τις παραμονές της γιορτής,   μόνο μία  γειτόνισσα που γιόρταζε ο άντρας της στις 15 Δεκεμβρίου,  του Αγίου Ελευθερίου,  στόλιζε δένδρο  νωρίτερα λόγω της γιορτής  του συζύγου της αλλά ήταν η μόνη!

Τώρα  βλέπω το στόλισμα του δέντρου στην πλατεία Υψιπύλης (πλατεία ΟΤΕ)   το άναμμα των λαμπιονιών μέσα στη χαρά,  την αισιοδοξία,  τους χορούς και τους πανηγυρισμούς !

Ήταν πραγματικά όμορφα και οι κοπέλες χόρεψαν καταπληκτικά και χαρούμενα, και τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούστηκαν συγκινητικά, κρίμα που την άλλη μέρα η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε με όλα τα προβλήματα που συσσώρευσε και τους θανάτους δύο συμπολιτών μας, έκλεψε τη χαρά !  Είναι λοιπόν τόσο πολύτιμη η χαρά και τόσο  εύθραυστη !

Ακόμα και σε πολλά  χωριά άναψαν τα φώτα στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα με μουσικές και τραγούδια, έμαθα  με  μεγάλη ευχαρίστηση  για την χορωδία  του αξιόλογου μουσικού μας  κ. Μαυράκη  για τα πολύ όμορφα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την Ελλάδα που τραγουδούν, πράγματι κάτι το εξαιρετικό, τώρα βέβαια κάποια …. ανάμματα λόγω βροχής ματαιώθηκαν όπως αυτό  στο Πάρκο του Ανδρωνίου,  αλλά  θα έρθουν και  κατάλληλες μέρες να συντελεσθούν οι στολισμοί και οι εορτασμοί  !

Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν οι συνήθειες,  τώρα  που … μίκρυνε ο κόσμος και μέσα από τα  διάφορα μέσα ενημέρωσης μαθαίνουμε  ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακολουθούμε και εμείς  ασθμαίνοντας  γιατί αφού  άναψαν τα φωτάκια στο Ροκφέλερ Σέντερ στη Νέα Υόρκη,  να  μην ανάψουν και στον Κάσπακα ?   Τώρα βέβαια καμία σχέση  το Ροκφέλερ Σέντερ  και τα εκεί δρώμενα με τις μουσικές και τις μαζορέτες,  αλλά  μπορεί το κέφι στον Κάσπακα να είναι πιο αυθεντικό !

 

Εύχομαι πραγματικά Χαρούμενες Γιορτές, με Υγεία ! Δεν λέω  τίποτα για ειρήνη γιατί αυτή κάπου ξέμεινε πάλι.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button