Διακοπές στο σπίτι !!!

Διακοπές στο σπίτι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σύμφωνα με έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η παρατεταμένη ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί με το «χρυσό» ρεύμα και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης σε συνδυασμό με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και τις αδιανόητα υψηλές τιμές για διαμονή σε καταλύματα ή ξενοδοχεία, έχουν μετατρέψει τις διακοπές των Ελλήνων σε ένα άπιαστο όνειρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ:
1 στους 2 καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024
1 στους 3 (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες
6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι
4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.
Ο όρος “staycation”, δηλαδή διακοπές στο σπίτι, εμφανίστηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι οποίες σε μια προσπάθεια να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, επιδόθηκαν σε συμβουλές για το πώς μπορείς να κάνεις κι εσύ «διακοπές στο σπίτι» και ποιο είναι αυτό το περίφημο trend που στην πραγματικότητα θα μετατρέψει τη φτώχεια σου σε καλοπέραση. Με άλλα λόγια καθαρή κοροϊδία. Μάς δουλεύουν κι όλα μέσα στον πόνο μας.
Ο όρος προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί έναν νεολογισμό που προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων “stay” (που σημαίνει παραμονή στο σπίτι) και “vacation” (διακοπές).
Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, ο όρος αφορά τις διακοπές στο σπίτι ή κοντά στο σπίτι αντί να ταξιδέψεις σε άλλο μέρος. Αναφέρεται επίσης σε μικρές αποδράσεις, όπως οι ημερήσιες εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα, με στόχο να σε βγάλουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας, να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να «πάρεις μία ανάσα».
Από πότε οι «αποδράσεις» βαφτίστηκαν «διακοπές»;
Παρά τη σύγχρονη τάση που θέλει να πείσει ότι το “staycation” δεν είναι ένα μοντέλο για φοιτητές ή ταξιδιώτες χαμηλού budget, αλλά αποτελεί έναν οικολογικό τρόπο να περάσεις τις διακοπές σου κοντά στο σπίτι σου με λιγότερα χρήματα και λιγότερη ρύπανση, δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια του “staycation” αναδύθηκε την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αργότερα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ελλάδα.
Εκείνη την εποχή, πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα έξοδά τους και κατά συνέπεια να περιορίσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους. Η έλλειψη χρημάτων για ταξίδια στο εξωτερικό ήταν η αιτία που πολλοί άνθρωποι δεν έκαναν διακοπές και αναγκάζονταν να κάνουν μικρές αποδράσεις κοντά στον τόπο διαμονής τους.
Το να μένεις σπίτι, όμως, δεν είναι διακοπές. Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι ένα από τα κύρια τα οφέλη των διακοπών -για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας- είναι η μείωση του στρες, το οποίο με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται είτε επειδή βρισκόμαστε υπό συνεχή πίεση είτε λόγω καταστάσεων που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.
Εκείνο που κάνουν οι διακοπές για την ψυχική μας υγεία είναι ακριβώς η μείωση των επιπέδων του χρόνιου στρες, η αλλαγή παραστάσεων, η απόδραση από την καθημερινότητα, από την εργασία, ακόμα και από το ίδιο μας το σπίτι.
Οι διακοπές διευρύνουν τους γνωστικούς μας ορίζοντες, τονώνουν την ψυχική μας υγεία, ενισχύουν την εγκεφαλική μας λειτουργία, βελτιώνουν τον ύπνο μας και μακροπρόθεσμα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας.
Κυρίως, μας βοηθούν να αντέξουμε όλες εκείνες τις δυσάρεστες ή τις πιεστικές καταστάσεις που γεμίζουν πολλές φορές ασφυκτικά την καθημερινότητά μας και μας επιτρέπουν να ορίσουμε τον τόπο και τον χρόνο που θα χαλαρώσουμε και θα έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
(Πηγή: pride.gr)
Συμπέρασμα: Ο χορτάτος δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει τον πεινασμένο. Τουλάχιστον ας μη μάς δουλεύει κι από πάνω!
ο