Περιοδικό

Το ταχίνι της Λήμνου

Το ταχίνι της Λήμνου

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν πολύ το ταχίνι σε περιόδους νηστείας. Τα παιδιά το απέφευγαν γιατί είχε δυνατή και «πικρή» γεύση. Τα τελευταία χρόνια όμως το ταχίνι έχει μπει στη ζωή μας περισσότερο από ποτέ και έχει κερδίσει γευστικά πολλούς φανατικούς χρήστες του, που το λατρεύουν κυριολεκτικά. Και μάλιστα προτιμούν το ολικής άλεσης, που έχει ακόμα πιο έντονη γεύση και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
Μεγάλο ποσοστό των παιδιών σήμερα στην Ελλάδα μεγαλώνουν με ταχίνι και παστέλια, που τα καταναλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η χρήση του δεν περιορίζεται σε άλειμμα, αλλά και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Όταν είναι ολικής άλεσης, χρησιμοποιείται ολόκληρο το σουσάμι, ενώ το «άσπρο» ταχίνι γίνεται από αποφλοιωμένο σουσάμι, άρα έχει και λιγότερες φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε λιπαρά και γι’ αυτό πολλοί στο παρελθόν το απέφευγαν, αλλά είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, αυτά που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την υγεία μας.
Τα καλά λιπαρά του ταχινιού είναι το λεγόμενο λινελαϊκό οξύ (ω-6), το οποίο το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του και πρέπει να το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Προστατεύει από καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Το ταχίνι είναι τροφή που μπορεί να καλύψει την ημερήσια ανάγκη του σώματος για πρωτεΐνη, αν συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπει τις φυτικές πρωτεΐνες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με εκείνη που έχουν οι ζωικές πρωτεΐνες.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι από τις σημαντικότερες τροφές που πρέπει κανείς να καταναλώνει, όποιος ακολουθεί vegan διατροφή ή όσοι έχουν ανάγκη για διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως οι αθλητές και τα παιδιά.

Το ταχίνι είναι επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου, άλλος ένας λόγος που συνίσταται σε όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά και σε γυναίκες πριν την κλιμακτήριο. Καλό είναι οι γυναίκες να το εντάξουμε στη διατροφή μας αρκετά νωρίς και όχι στα πρόθυρα της κλιμακτηρίου, έτσι ώστε τα κόκαλά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να υπάρχει προστασία κατά της οστεοπόρωσης.
Εκτός από το ασβέστιο, το ταχίνι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φώσφορο, συνδυασμός ο οποίος εγγυάται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των οστών μας αλλά και για το μυϊκό μας σύστημα. Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικότατο για την ψυχική υγεία και το νευρολογικό μας σύστημα, το οποίο συνδέεται με πολλές βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος ή η αντιμετώπιση του στρες.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από θέματα θυροειδή, προστατεύει νύχια και δρα κατά της τριχόπτωσης.
Τέλος, το ταχίνι είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου, που συμβάλλουν στην ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού, στην πνευματική ευεξία, και βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας.
Επειδή είναι και φυσικά χαμηλό σε σάκχαρα, το ταχίνι αποτελεί και καλή τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Στη Λήμνο η καλλιέργεια του σησαμιού, απ’ το οποίο παράγεται το ταχίνι και ο χαλβάς, ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι υπήρχαν διάσπαρτοι στη Λήμνο κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της.

Τη δεκαετία του 1930, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη την εμπειρία και τη γνώση των προγόνων και εφόδια το μεράκι και την όρεξή του για δουλειά, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και καθιστώντας την επιχείρηση άκρως ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά.

Η επόμενη γενιά, Ηλίας και Νίκος, με την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματα της προηγούμενης αλλά και το δυναμισμό του νέου, μεταστέγασαν, εκσυγχρόνισαν και επέκτειναν την οικοτεχνία, με σεβασμό στην παράδοση και την παραγωγική διαδικασία. Πρόσθεσαν νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο και γλυκά του κουταλιού.

Σήμερα η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και διατίθενται άριστης ποιότητας προϊόντα: Ταχίνι και παραδοσιακό ταχίνι (ολικής άλεσης), σησαμέλαιο, χαλβάς (βανίλιας, με κακάο, με αμύγδαλα, με φιστίκια και με μέλι), λουκούμι με διάφορες γεύσεις, βανίλια (το γνωστό μας καλοκαιρινό “υποβρύχιο”, μαστίχα, πετιμέζι-μούστος, βυσσινάδα, και μια ατέλειωτη σειρά γλυκά του κουταλιού (κεράσι, βύσσινο, φιστίκι, σταφύλι, κυδώνι, ντοματάκι, συκαλάκι, κολοκυθάκι, μελιτζανάκι, αχλαδάκι, μανταρινάκι, καρυδάκι, νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι ρολέ, καρότο, καρπούζι, περγαμόντο, γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλι, ρετσέλι, βερίκοκο, κοκτέϊλ ) και φρουϊκγλασέ.

Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με ιδιαίτερη προσωπική φροντίδα. Τα φρούτα και λαχανικά, είτε είναι ντόπια, είτε προέρχονται από διάφορες επιλεγμένες περιοχές της πατρίδας μας. Μεταφέρονται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία κι έτσι εξασφαλίζεται η εξαιρετική ποιότητά τους. Επεξεργάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, που εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ISO – HACCP στην παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση.

Σήμερα, η «ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΣ» (τηλ. 2254061250) συνεχίζοντας την παράδοση, με εμπειρία παραγωγής και διάθεσης, μεταφέρεται σταδιακά, στα χέρια της τρίτης γενιάς, χωρίς να χάνει τίποτα από το μεράκι του ιδρυτή της, την όρεξη των συνεχιστών του και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της.

Έτσι, μπορεί κανείς καθημερινά και όλο το χρόνο να απολαμβάνει, εκτός από τα άλλα χειροποίητα και σπιτικά προϊόντα της οικογένειας Αχιλλαδέλη, και το παραδοσιακό ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο, που μοσχοβολάει το άρωμα και τη γεύση της Λήμνου.

 

Ο πιο απλός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το ταχίνι είναι σαν άλειμμα σε ψωμί, σκέτο ή συνδυασμένο με μέλι ή μαρμελάδα. Επίσης το βάζουμε και στο γιαούρτι μας, σε κάποιο smoothie ή χυμό. Επίσης στο χούμους, ανάλογα με τις εποχές και τα γούστα, π.χ. να κάνουμε χούμους με πιπεριές Φλωρίνης, με γλυκοπατάτες ή με noodles.

Οι σαλάτες είναι άλλη μια τέλεια λύση για το ταχίνι, αφού είναι υπέροχο σε ντρέσινγκ. Μπορεί να γίνει επίσης υπέροχο ντιπ ή «σάλτσα πολλαπλών χρήσεων» με λεμόνι, λίγο αλατοπίπερο και νεράκι.

Άλλος ένας τρόπος χρήση του ταχινιού είναι όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα vegan αυγολέμονο, για παράδειγμα στην vegan μαγειρίτσα και σε άλλες σούπες.
Το ταχίνι μπορεί να αντικαταστήσει το λιπαρό στοιχείο σε κέικ και μπισκότα. Τέλος, μπορούμε να καταναλώνουμε τον χαλβά από ταχίνι, που πλέον κυκλοφορεί σε υψηλή ποιότητα, βιολογικός και χωρίς ζάχαρη, σε διάφορες γεύσεις, με βανίλια, με κακάο, ολικής άλεσης ή με θυμαρίσιο μέλι.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button