Επίκαιρα

Δίχτυα και άλλα αντικείμενα στο βυθό της θάλασσας

Δίχτυα και άλλα αντικείμενα στο βυθό της θάλασσας

 

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

 

Στον Παγασητικό για το ψάρεμα της καραβίδας χρησιμοποιούνται ιχθυοπαγίδες. Στο Θρακικό Πέλαγος τα χταπόδια αλιεύονται με τα «κιούπια» και στον Θερμαϊκό τα καβούρια πιάνονται σε «βολκούς». Ανάλογα εργαλεία χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, από την Πορτογαλία – για το ψάρεμα των κεφαλόποδων – μέχρι τη μακρινή Νέα Γη του Καναδά για τα καβούρια.

Αν και τα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία συγκαταλέγονται στα πλέον αειφορικά, σε περίπτωση που χαθούν ή εγκαταλειφθούν στο βυθό μετατρέπονται σε υποβρύχια «φαντάσματα», καθώς εξακολουθούν να παγιδεύουν θαλάσσιους οργανισμούς μέσω της λεγόμενης άδηλης αλιείας ή «ghost fishing».

Ποντισμένα σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, αλλά και όλου του πλανήτη, ξεχασμένα από τους ψαράδες, έχει γίνει ευρέως γνωστό από διάφορες οργανώσεις και οργανισμούς ότι προκαλούν μεγάλη ζημία στο οικοσύστημα: Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Medasset (Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων παγκοσμίως, εγκαταλείπονται σε θάλασσες και ωκεανούς.

Ένας από τους λόγους, που τα εργαλεία αυτά «παροπλίζονται» και κάποιες φορές εγκαταλείπονται στη θάλασσα, είναι η συσσώρευση βιομάζας πάνω τους, γεγονός που τα καθιστά δύσχρηστα και πολύ βαριά για να ανασυρθούν. Ένας ψαράς θα δυσκολευτεί πολύ να τις ανασύρει κι ενδεχομένως θα τις εγκαταλείψει. Ο δε καθαρισμός τους απαιτεί πάρα πολύ χρόνο.

Στην Πορτογαλία, πάντως, όπου αυτού του τύπου οι παγίδες χρησιμοποιούνται για χταπόδια και σουπιές, υπάρχει ειδικό προσωπικό μεταξύ των ψαράδων που ασχολείται με τον καθαρισμό τους από τη βιομάζα κάθε λίγες μέρες.

Υπάρχουν μάλιστα και εταιρίες για την προστασία του περιβάλλοντος, που συνεργάζονται με αλιείς και οργανώσεις, ώστε να συγκεντρώνει τα δίχτυα που δεν χρησιμοποιούνται ή έχουν εγκαταλειφθεί και να τα στέλνουν για ανακύκλωση στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ώστε να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή ως …μαγιό, κάλτσες ή και χαλιά!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button