Απόψεις

Διπλωματικές αποστολές

Διπλωματικές αποστολές

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Άκουσα έναν απόστρατο στρατηγό που είπε μια αλήθεια:  «Μη δίνετε τόσο πολλή σημασία στα Δελτία Τύπου και τα Επίσημα Ανακοινωθέντα μετά από συναντήσεις κορυφής και επίσημες συνομιλίες. Στη διπλωματία και την πολιτική τα πιο πολλά που ανακοινώνονται κι ακούτε απ’ την τηλεόραση δεν τηρούνται, και αυτά που συζητούνται κάτω από το τραπέζι χωρίς κάμερες δεν ανακοινώνονται ποτέ δημόσια».

 Για την επικείμενη συνάντηση κορυφής στο ΝΑΤΟ κλπ. ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ερντογάν ήδη αρχίσαμε να ακούμε ωραία και αισιόδοξα λόγια και σχόλια, ότι υπάρχει καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας, ότι πρέπει να ζήσουμε οι δύο λαοί με κατανόηση – και άλλα τέτοια.

Εγώ, πάντως, είμαι πολύ επιφυλακτικός. Όπως λέει και το παλιό λαϊκό τραγουδάκι, «Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ, τα παραμύθια σου τ’ ανθίστηκα πια τώρα…».

Διότι την ίδια ώρα οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο μας χώρο, ένα από τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα τους drone έφτασε μέχρι την Καβάλα, επιτέθηκαν σε ελληνικό πλοίο του λιμενικού μας μέσα στα χωρικά μας ύδατα και του προξένησαν φθορές, συνεχίζουν να μάς απειλούν με cazus belli, εκδίδουν παράνομες naftex, απαιτούν να φύγει ο στρατός μας από τα νησιά, έκαναν τζαμί την Αγία Σοφιά, ονειρεύονται να μας πάρουν μερικά νησιά για να κάνουν την Γαλάζια τους Πατρίδα, πάτησαν την Αμμόχωστο στην Κύπρο, θέλουν και τη Θράκη μας διότι λένε ότι κατοικείται από Τούρκους κλπ. κλπ.

Το μόνο που ανταποκρίνεται 100% στην αλήθεια και συμφωνούν και οι δύο πλευρές, ελληνική και τουρκική, είναι οι δεξιώσεις. Στο τέλος κάθε επίσημου ανακοινωθέντος λέει «Παρέθεσε πλούσιο δείπνο, το οποίο περιλάμβανε χαβιάρι, διάφορες σπεσιαλιτέ με κυνήγι φασιανό, ακριβά ποτά, επιδόρπια κλπ.».

Πάντοτε ονειρευόμουν να παίρνω μέρος σε διπλωματικές αποστολές, σε «γεύματα εργασίας» και πλουσιοπάροχα δείπνα, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από νυκτερινή διασκέδαση, τσιφτετέλι και χορό της κοιλιάς…

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button