Λήμνος

Δωστε το Φαρο στο κοινο! Μια μερα ειναι της παρηγοριας…

Δωστε το Φαρο στο κοινο! Μια μερα ειναι της παρηγοριας...

Μια βδομάδα πριν,  την Κυριακή 18/8/19 Παγκόσμια Μέρα των Φάρων, μια ουρά ολοήμερης διάρκειας  μέχρι αργά το βράδυ είχε σχηματιστεί  στον Φάρο της Πλάκας, με αναμονή πάνω απο μια ώρα,  που ανάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν την προσπάθεια επίσκεψης  τη μέρα, που  όπως ανακοινώθηκε,  ήταν ανοιχτός για το κοινό ο τόσο εντυπωσιακός από κοντά και απο μέσα Φάρος! 

Πάνω απο 2.000 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Φάρο εκείνη τη μέρα,   όπως μας  είπε ο Φαροφύλακας Φάνης Πινάκης από το χωριό  Ρεπανίδι.

Το τεράστιο αυτό  ενδιαφέρον του κοινού είναι μια ισχυρή   προϋπόθεση ο Φάρος της Πλάκας να μπει στα αξιοθέατα της Λήμνου και να αποτελέσει  ακόμη ένα πόλο έλξης και ποικιλίας επιλογών για τον τουρισμό της Λήμνου.

Γίνεται επιτακτικό μετά το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού ο Φάρος της Πλάκας να πάψει να είναι ένα στρατικοποιημένο σημείο της Λήμνου και να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Την περίπτωση αυτή, την οποία εκφράσαμε ραδιοφωνικά απο το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, την αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Πλάκας,  ο Χρηστός  Τσαλίκης, ο οποίος  μιλώντας στην εκπομπή  μας  είπε οτι τη πρόταση αυτή την  έχει κάνει επισήμως προ διετίας και είχε απάντηση απο την Υπηρεσία Φάρων,  η οποία δεν είχε καμιά αντίρρηση για την  πιο συχνή επισκεψιμότητα του Φάρου.

Το πρόβλημα,  όπως  είπαν στον κ. Τσαλίκη,   είναι ποιος θα εξυπηρετεί αυτή τη διαδικασία αφού ο φαροφύλακας, πάρα την προθυμία του,  είναι μοναδικός  και  υποχρεωμένος να λείπει ταχτικά από τη Λήμνο για επιθεώρηση άλλων  αφύλακτων Φάρων. 

Πάντως ο ιδιος ο Φαροφύλακας, ιδιαίτερα πρόθυμος και ενθουσιώδης  για την ξενάγηση στο Φάρο της Πλάκας, μας είπε ότι ο ίδιος έχει προτείνει στην Υπηρεσία του  και μπορεί να εξυπηρετήσει την επίσκεψη 2 μέρες μέσα  στο καλοκαίρι και προτείνει να   είναι  την πρώτη Κυριακή του Ιούλιου και Αυγούστου ,  συν τη Μέρα  Φάρων  που είναι προς το τέλος Αυγούστου.

Η Πρόταση του Φάνη Πινάκη, που γίνεται με κίνητρο το ενδιαφέρον του για το Φάρο και τη Λήμνο,   είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατι έτσι θα μπει  ο ΦΑΡΟΣ της ΠΛΑΚΑΣ  στα τουριστικά φυλλάδια και θα είναι ένα   ακόμη αξιοθέατο της Λήμνου, έστω 3  φόρες μεσα στο Καλοκαίρι,  μοναδικό ίσως σε όλο τον ελλαδικό χώρο!

Από όλη αυτή την προσπάθεια λείπει,   όπως διαπιστώνεται, ο Δήμος, ο φορέας “Λήμνος Τουριστική”, η  Ένωση Ξενοδόχων κλπ, που θα  καταστήσουν το αίτημα από  τοπικό, της Κοινότητας Πλάκας και ατομικό  του Φαροφύλακα,  σε  Παλλημνιακό !

Άντε,  όλοι μαζί ! 

Η εξαιρετική φωτογραφία,  της ξενάγησης του κοινού, ιδιαίτερα νεανικού,  απο τον Φαροφύλακα Φανη Πινάκη,   είναι του Γιάννη Σοφιανού από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button