Απόψεις

Δύο λεπτά κήρυγμα. Γιατι ή τι γιορτάζουμε το Πάσχα ;

Δύο λεπτά κήρυγμα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Πάσχα;

Αν γινόταν μια δημοσκόπηση με αυτήν την ερώτηση, ποια θα ήταν η δημοφιλέστερη και η πιο σωστή απάντηση;

Για παράδειγμα, να μερικές απαντήσεις:

Γιορτάζουμε την ανάσταση του Χριστού. Πηγαίνουμε στην εκκλησία. Τηρούμε τα πατροπαράδοτα έθιμα. Πηγαίνουμε στα χωριά, στη φύση και τους συγγενείς μας. Παρακολουθούμε με κατάνυξη τον Επιτάφιο. Ανάβουμε κεριά στην εκκλησία, εξομολογούμαστε, παίρνουμε το άγιο φως κλπ.

 

Κάτι που είναι σίγουρο είναι αυτό που διατύπωσαν οι άγιοι πατέρες της εκκλησίας στο Σύμβολο της Πίστης («Πιστεύω εις έναν θεόν» κλπ.). Εκεί λέει ότι ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε «διά την ημετέραν σωτηρίαν».

Το ίδιο λέει και ο ευαγγελιστής Ιωάννης: «Διότι τόσον ηγάπησεν ο θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον υιόν αυτού τον μονογενή δια να μη απωλεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» (Ιωαν. 3:16).

 

Αυτό που δεν ακούμε πολύ συχνά, είναι ότι η σωτηρία μας δεν είναι τζάμπα, χωρίς αντάλλαγμα, π.χ. όπως όταν μας κάνει κάποιος δώρο στα γενέθλια. Για να σωθούμε υπάρχει μια μεγάλη προϋπόθεση: Να μετανοήσουμε.

 

Το είπε ο Ιωάννης ο βαπτιστής, ο πρόδρομος του Χριστού:  «Μετανοείτε γιατί πλησίασε η βασιλεία των ουρανών».

Ο ίδιος ο Χριστός είπε το ίδιο. Στην παραβολή που δίδαξε του Άσωτου Υιού, λέει ξεκάθαρα ότι ο άσωτος γιος μετανόησε και ζήτησε συγχώρηση. Επίσης είπε, «Μετανοήστε και πιστέψτε στο ευαγγέλιο» (Μαρκ. 1:15). Και κάπου αλλού, «Σας λέω ότι έτσι θα γίνει μεγάλη χαρά στον ουρανό για έναν αμαρτωλό που μετανόησε» (Λουκ. 15:7).

Το ίδιο είπε κι ο Απόστολος Πέτρος «Μετανοήστε και επιστρέψτε για να εξαλειφτούν οι αμαρτίες σας» (Πραξ. 3:19).

 

Η μετάνοια δεν είναι απλά μια επιθυμία, ούτε μια διανοητική θεωρητική παραδοχή.

Ο Χριστός όταν θεράπευσε τον παραλυτικό τού είπε «Πήγαινε και μη αμαρτάνεις πια».

Τι σημαίνει μετάνοια. Η λέξη είναι σύνθετη, μετά + νοώ. Δηλαδή ριζική αλλαγή τρόπου σκέψης, ριζική αλλαγή τρόπου ζωής. Στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών (180*). Επιστροφή στον Θεό και συμφιλίωση μ’ Αυτόν.

 

Ο Γέροντας Παϊσιος συμβουλεύει για την Μ. Σαρακοστή: “Την Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αγωνισθούμε και να συμμετέχουμε εντονότερα στο σωτήριο Πάθος του Κυρίου μας, με μετάνοια, με εκκοπή των παθών και με ελάττωση των τροφών, από αγάπη πρός τον Χριστό. Να πλησιάσουμε τον Χριστό μας, μέσω της μετάνοιας, και να τον αφήσουμε να διαφεντεύει πλέον στο εξής την ζωή μας, την σκέψη μας, τις επιθυμίες μας. Μόνο τότε θα μας λυτρώσει και θα σωθούμε».

 

Αν δεν μετανοήσουμε πραγματικά, δυστυχώς ούτε ανάσταση θα έχουμε, ούτε σωτηρία.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button