Περιοδικό

ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΩΝ 10’ – Ταραμοκεφτέδες

ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΩΝ 10’ – Ταραμοκεφτέδες

Επιμελεια: Θ.  Δημητριάδης

Ο ταραμάς είναι από τα πιο συνηθισμένα νηστίσιμα υλικά, Όλοι βέβαια ξέρουμε την ταραμοσαλάτα. Οι κεφτέδες με ταραμά είναι μια από τις πιο νόστιμες λιχουδιές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Συνοδεύουν τέλεια το ουζάκι, αλλά μπορούν να είναι και κύριο πιάτο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε λευκό είτε ροζ ταραμά. Ο ροζ περιέχει χρωστική που δίνει πιο δελεαστικό χρώμα και ίσως  αυτό το ωραίο χρώμα να είναι η αιτία που  καθιερώθηκε εύκολα μετά από το 1950, που άρχισε η παραγωγή του, και να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ευρέως.

Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριών, από μπακαλιάρο ή κυπρίνο, γι’ αυτό και θεωρείται “Χαβιάρι του φτωχού”, χωρίς να υστερεί σε τίποτα από το μαύρο πανάκριβο ξαδελφάκι του.

Λίγη προσοχή χρειάζεται από τους υπερτασικούς (γιατί είναι πλούσιος σε αλάτι) αλλά και απ’ όσους φοβούνται τις θερμίδες.

100 γραμμάρια περιέχουν 400 θερμίδες, που αυξάνονται με το μπόλικο ελαιόλαδο. Επομένως, δεν είναι για δίαιτα, από την άλλη μεριά, όμως, δεν υπάρχει λόγος να στερούμε από τον εαυτό μας ένα τόσο νόστιμο ορεκτικό ή κύριο πιάτο, ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας.

 

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. ταραμάς ωμός

1 ½ φλιτζάνι ψίχα ψωμί βρεγμένο και στυμμένο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουτάλι σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 κουτάλια σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι τσαγιού άνηθο

1 κουταλάκι τσαγιού μπέικον

λίγες σταγόνες λεμόνι

μαϊντανός και κρεμμύδι για γαρνιτούρα.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε γουδί (αν δεν υπάρχει σε μπλέντερ) δουλεύουμε το ψωμί.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο τον ταραμά και τα δουλεύουμε. Τηγανίζουμε ελαφρά να μαραθεί το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, και το προσθέτουμε στο μίγμα.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα και τα δουλεύουμε. Πλάθουμε σε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε, και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.

 

Σερβίρονται ζεστοί, με γαρνιτούρα μαϊντανό και κρεμμύδι.

Μπορούμε να συνοδέψουμε τους ταραμοκεφτέδες με οποιαδήποτε σαλάτα εποχής.

Ένα ποτηράκι μοσχάτο κρασάκι Λήμνου ολοκληρώνει την απόλαυση.

Και για επιδόρπιο, λουκούμια «μπουκιές» πολύχρωμη ποικιλία Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button