ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ταξιδάκι για Λήμνο μέσω Καβάλας

Ταξιδάκι για Λήμνο μέσω Καβάλας

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Έφθασε το καλοκαίρι, έπιασαν οι μεγάλες ζέστες και σε λίγο έρχονται και οι καύσωνες με θερμοκρασίες 35+.

Ήρθε και η ώρα για να αποφασίσουμε πού θα πάμε διακοπές – όσοι έχουμε ακόμα την οικονομική δυνατότητα.

Να μια πρόταση για κάποιον από τη βόρεια Ελλάδα, π.χ. από τη Θεσσαλονίκη, που θέλει να πάει στη Λήμνο.

Υπάρχει βέβαια καθημερινά αεροπλάνο Θεσσαλονίκη – Λήμνος. Επίσης μια φορά την εβδομάδα πλοίο, που κάνει 6-7 ώρες. Οι περισσότεροι, πάντως, ταξιδεύουν με πλοίο από Καβάλα (5 πλοία την εβδομάδα), είτε γιατί είναι πιο φτηνά, είτε γιατί είναι πιο σύντομα (3-4 ώρες), είτε γιατί θέλουν να απολαύσουν σαν εκδρομή την διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καβάλα.

Να λοιπόν μερικές πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες εάν θα πας από Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο μέσω Καβάλας:

 

Πρώτα απ’ όλα η οδήγηση είναι πολύ εύκολη και ξεκούραστη μέσω της Εγνατίας Οδού. Άνετα και με όριο ταχύτητας 130 χλμ.την ώρα θα κάνεις κάτι λιγότερο από 1 ½ ώρα τα 150 χλμ. της διαδρομής. Μπορεί να έχει διόδια, στον Ευαγγελισμό και τη Μουσθένη, αλλά το αξίζει, απολαμβάνεις τη διαδρομή δίπλα στις λίμνες Κορώνεια (Λαγκαδά) και Βόλβη. Κι από ψηλά βλέπεις πανοραμικά τη θάλασσα του Στρυμωνικού Κόλπου και τα χωριουδάκια Σταυρός και Ασπροβάλτα.

Εάν ξεκινήσεις νωρίς και έχεις ελεύθερο χρόνο στη διάθεση σου, πρώτη στάση στον ποταμό Στρυμώνα, εκεί που είναι το επιβλητικό μαρμάρινο λιοντάρι της Αμφίπολης, δίπλα στον τεράστιο αρχαίο τάφο στον λόφο Καστά, όπου λένε ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Ηφαιστίωνα.

 

Μια δεύτερη στάση, που κάνουν οι πιο πολλοί, είναι ο Χρυσανθίδης, 33 χλμ. πριν από την Καβάλα στον κόμβο Μουσθένη. Μεγάλο συγκρότημα ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) δίπλα στην Εγνατία Οδό με καφέ, εστιατόρια, τουαλέτες, ζαχαροπλαστεία με κουραμπιέδες Καρβάλης, λουκούμια κ.ά. Μια στάση λοιπόν εδώ για καφέ, τουαλέτα και για να πάρεις μερικά πακέτα για δωράκια για τους φίλους της Λήμνου (π.χ. κουραμπιέδες).

.

Συνεχίζοντας και πλησιάζοντας την Καβάλα στο βάθος του Στρυμωνικού Κόλπου φαίνεται η Θάσος και σε λίγο φτάνεις στην Καβάλα, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά. Πανέμορφη, με τα πολλά αρχοντικά κτίρια, τα παλιά καπνομάγαζα, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, την παλιά πόλη πάνω από το λιμάνι, το μουσουλμανικό παλάτι Εμιρέτ, διάφορα μουσεία και πολλά άλλα. Αυτά όμως μπορείς να τα δεις και στην επιστροφή, καλύτερα τώρα να πας στο λιμάνι για την επιβίβαση στο πλοίο, μια ώρα τουλάχιστον πριν από την αναχώρηση.

 

Εκεί στο λιμάνι θα δεις μια ουρά από άλλα ΙΧ αυτοκίνητα και θα πας να πάρεις κι εσύ σειρά πίσω από αυτά. Εκεί είναι και οι λιμενικοί, οι οποίοι δίνουν οδηγίες. Ελέγχουν τα εισιτήρια για να δουν για πού ταξιδεύεις. Άλλη είναι η σειρά για τη Λήμνο και άλλη η σειρά για Μυτιλήνη. Θα βάλουν στο παρμπρίζ κι ένα χαρτί με το κεφαλαίο γράμμα Λ, που σημαίνει ότι ταξιδεύεις για Λήμνο, ή μπορεί αντί για αυτό να γράψουν στο παρμπρίζ το γράμμα Λ με κιμωλία.

Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι τα οχήματα που πάνε για Μυτιλήνη, Χίο κλπ. μπαίνουν πρώτα μέσα στο πλοίο και θα παρκάρουν τέρμα στο βάθος, ενώ για τη Λήμνο τελευταία κοντά στην έξοδο, ούτως ώστε όταν το πλοίο φτάσει στην Μύρινα της Λήμνου να βγουν αμέσως εύκολα και πρώτα.

 

Έρχεται λοιπόν η ώρα και μπαίνουμε στο πλοίο, παρκάρεις με πολλή προσοχή το αμάξι στο γκαράζ και ανεβαίνεις πάνω στο σαλόνι και στο κατάστρωμα. Από εκεί η θέα της πόλης είναι πανέμορφη. Βγάζεις αρκετές φωτογραφίες με το κινητό, ιδίως όταν ξεκινήσει το πλοίο και η πόλη δείχνει πανέμορφη αμφιθεατρικά και πανοραμικά.

 

Μία ώρα κάνει το πλοίο για να βγει από τον κόλπο της Καβάλας και να φτάσει κοντά στη Θάσο, στο νότιο τμήμα της, στο ύψος του χωριού Πρίνος. Καθώς παραπλέει τη Θάσο, θα δεις τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου του Πρίνου, που είναι στα 600 μέτρα στα δεξιά.

Η Θάσος φαίνεται πολύ καθαρά. Το πιο κοντινό σημείο της, από όπου θα περάσει το πλοίο, είναι το χωριουδάκι Σκάλα Μαριές στα 300-400 μέτρα.

 

Η θάλασσα μέσα στον κόλπο μιάμιση περίπου ώρα είναι πάντοτε ήσυχη. Μετά τη Θάσο, στο ανοιχτό πέλαγος, οι στεριές απομακρύνονται και συχνά στη θάλασσα εμφανίζονται δελφίνια. Μόνιμοι συνοδοί οι γλάροι.

Κάπου στα μέσα στη διαδρομής, δεξιά, σε απόσταση 10 μιλίων φαίνεται ο επιβλητικός Άθως και το Άγιο Όρος.

Κάποια στιγμή όπως ρεμβάζεις από το κατάστρωμα, έρχεται η ώρα για έναν καφέ από το μπαρ του πλοίου.

 

Η ώρα όμως περνά γρήγορα, τα σημερινά καράβια δεν κάνουν 6 ώρες όπως παλιά, αλλά το μισό χρόνο. Φάνηκε στο βάθος η Λήμνος. Το πρώτο μέρος που βλέπεις είναι ο Μούρτζουφλος, το ακρωτήριο με τον φάρο. Από εκεί κα πέρα, μέχρι το πλοίο να φτάσει στο βυζαντινό κάστρο της πρωτεύουσας Μύρινας και να μπει μέσα στο λιμάνι, είναι περίπου 20 λεπτά. Τότε ακούγεται από τα μεγάφωνα του πλοίου:

«Προσοχή παρακαλώ, σε λίγο φτάνουμε στη Μύρινα. Παρακαλούνται οι επιβάτες για Λήμνο να ετοιμάζονται και οι οδηγοί να πάνε στα οχήματα τους. Πριν φύγετε, παρακαλούμε να ελέγξετε τα προσωπικά σας αντικείμενα και να μη ξεχάσετε κάτι στο πλοίο».

 

Αυτό το 20λεπτο χαζεύεις βιαστικά τον Καρβουνόλακα, και τους τρεις διαδοχικούς κόλπους με τις αμμουδερές παραλίες, του Αη-Γιάννη Κάσπακα, Αυλώνα και Ρηχά Νερά, καθώς το πλοίο μειώνει ταχύτητα και παίρνει στροφή για να δέσει στο καινούργιο λιμάνι κάτω από το κάτασπρο εκκλησάκι του Αη-Νικόλα. Και τρέχεις στο γκαράζ να προλάβεις να βγεις με το αυτοκίνητο.

 

Εάν έχεις ξαναπάει στη Λήμνο, βγαίνοντας από το πλοίο θα θυμηθείς γνώριμα πρόσωπα και μέρη. Να το Τσας, ο Τούρκικος Γιαλός, να το μικρό λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες να το καλντερίμι, οι αυλές με τις λεμονιές και τις νεραντζιές, μερικά καινούργια καταστήματα, η Αγία Τριάδα, ο Ρωμέϊκος Γιαλός…

Από εδώ και πέρα ανάλογα με τις μέρες της παραμονής σου στο νησί όσα προλάβεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν, τα βασικά:

 

  • Οι παραλίες Πλατύ και Θάνος. Με τα bungalows του πολυτελούς ξενοδοχείου Lemnos Village και τα ταβερνάκια. Με το άλλο πολυτελές ξενοδοχείο PORTO MYRINA στην παραλία του Αυλώνα.
  • Κοντιάς με τους γραφικούς ανεμόμυλους και την Πινακοθήκη.
  • Διαπόρι. Με το παλιό καφενεδάκι του Μπαρμπα Μενέλαου και τις ψαρόβαρκες των Τσιμανδιανών δίπλα στη σκάλα.
  • Την πλατεία με τις μουριές στα Τσιμάντρια, το Παλιό Πεδινό, το λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού με την πολυθρόνα του Τσώρτσιλ και το συμμαχικό νεκροταφείο. Το μπακάλικο του Ζαχάρωφ στη Νέα Κούταλη και τη βιοτεχνία με τα αλίπαστα της Πελαγίας Σαρικλή.
  • Το νέο αεροδρόμιο, τη βιοτεχνία γλυκών και αρτοσκευασμάτων Χρυσάφη στην Ατσική, το νέο πολυτελές ξενοδοχείο VAROS RERORT, την παραλία του Κότσινα, την Μαρούλα με το φοβερό σπαθί στο χέρι, το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής με τα 64 υπόγεια σκαλιά.
  • Το γραφικά χωριουδάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια στο Ρεπανίδι, Κοντοπούλι, Καλλιόπη, Παναγιά, Πλάκα, μέχρι τον φάρο και την εξωτική παραλία Άγιος Στέφανος, από όπου φαίνεται καθαρά απέναντι η Ίμβρος.
  • Τον Μούδρο και τις πανέμορφες παραλίες Χαβούλη και Φαναράκι με τη σπηλιά της φώκιας. Το ΚΥΜΑ και τις άλλες ψαροταβέρνες κάτω στο λιμάνι του Μούδρου, που σερβίρουν κακαβιά και εκείνες τις τεράστιες χορταστικές μερίδες.

 

Πού να πρωτοπάει κανείς; Νέες ταβέρνες έχουν ανοίξει, νέα οινοποιεία, νέες βιοτεχνίες (αλίπαστα και ψάρια ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ στο Μούδρο, καβουρμάς Παλαίστρου στον Κορνό, τυροκομεία, αρτοποιεία, μελισσοκομεία, ηλεκτρικές κουβέρτες DREAM στο Μούδρο, εργαστήρια κεραμικής στο Κοντοπούλι κ.ά.).

Παντού ενοικιαζόμενα δωμάτια, Rooms to let, υπερσύγχρονα, πετρόχτιστα, με θέα τη θάλασσα.

Οπωσδήποτε πρέπει να πας στα τρία σπάνια και μοναδικά αρχαιολογικά μέρη, Ηφαιστεία, Καβείρια, Πολιόχνη.

Στο μουσείο ναυτικής τέχνης και σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη.

Στο παραδοσιακό εργοστάσιο χαλβάδων και γλυκών κουταλιού Αχιλλαδέλη στα Θέρμα.

Στις αμμοθίνες, την ελληνική Σαχάρα στο Γομάτι, την ατέλειωτη αμμουδιά 4 χιλιόμετρα, που βλέπει την Σαμοθράκη.

Στο Κέρος, επίσης 4 χιλιόμετρα απέραντη αμμουδιά με ρηχή θάλασσα σαν πισίνα, εκεί όπου γίνονται οι διεθνείς αγώνες σέρφινγκ.

Στα ανάγλυφα βράχια στα Φαρακλά, το αρχαιολογικό μουσείο και το επιβλητικό κάστρο της Μύρινας, το μεγαλύτερο της Ελλάδας με τα 100 ελάφια.

Υπέροχο το ηλιοβασίλεμα με φόντο το Αιγαίο και το Άγιο Όρος.

Τέλος, αν έχεις ακόμα ελεύθερο χρόνο, κάνεις μια βόλτα με το καΐκι, ή πηγαίνεις με τοπικό καραβάκι στο γειτονικό νησί Άγιος Ευστράτιος.

 

Γι’ αυτό, κάνε έγκαιρα προγραμματισμό, για να βρεις εισιτήριο. Κι όταν φτάσεις στην Λήμνο για να προλάβεις να δεις και να απολαύσεις όσα γίνεται περισσότερα.

Όπως λέει κι ο Καβάφης, σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…

Στη Φωτογραφια η Πρασά.  η επομένη παραλία  μετα τον Αγιο Γιάννη  Κάσπακα

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button