2025
Περιοδικό

Εκμέκ κανταϊφι, ένα σιροπιαστό για όλες τις εποχές  

Εκμέκ κανταϊφι, ένα σιροπιαστό για όλες τις εποχές

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Το εκμέκ κανταΐφι είναι ένα γλυκό από την ελληνική κουζίνα, γνωστό και σε πολλές περιοχές που ιστορικά ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως παραλλαγή του τουρκικού «ekmek kadayıfı». Η ελληνική του εκδοχή παρασκευάζεται με στρώσεις από κανταΐφι στη βάση, κρέμα (που μοιάζει με custard) και κορυφώνεται με σαντιγί. Από πάνω στολίζεται με ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

Η ονομασία «ekmek kadayıfı» στα τουρκικά σημαίνει «κανταΐφι φτιαγμένο από ψωμί», κάτι που υποδηλώνει την παρασκευή του. Περιλαμβάνει κρίσπιμο κανταΐφι, μια κρέμα και κτυπημένη κρέμα γάλακτος (σαντιγί). Είναι ένα γλυκό με αφράτη και κρεμώδη υφή, συνήθως σερβιρισμένο με καϊμάκι (ένα είδος πηχτής κρέμας).  Σερβίρεται σε δυό εκδοχές, στην πιο καλοκαιρινή με παγωτό και στην «παντός καιρού» με κρέμα. Επιλογή επίσης είναι πολύ ή λίγο σιρόπι;  γλυκιά ή λιγότερο γλυκιά κρέμα; αμυγδαλάκι ή φιστίκι Αιγίνης; 

εκμεκ κανταιφι.jpg12.jpg

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button