Επίκαιρα

Έλλειψη εργατικών χεριών. Πόσο “έλλειψη” ειναι; Που οφείλεται…

Έλλειψη εργατικών χεριών

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Εξαιρετική ήταν φέτος η χρονιά και έχουμε υπερπαραγωγή ελιές, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Λένε ότι 4 κιλά ελιές δίνουν 1 κιλό ελαιόλαδο, ενώ πέρσι χρειάζονταν 5-6 κιλά ελιές..

Ταυτόχρονα όμως έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα – δεν υπάρχουν αρκετά εργατικά χέρια για να τις μαζέψουν.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει από την αρχή του καλοκαιριού με τα κεράσια και στη συνέχεια με τα ροδάκινα, τα καπνά, τις πατάτες, τα ακτινίδια κλπ. Δηλαδή δεν υπήρχαν αρκετοί εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια και τα περιβόλια για την συγκομιδή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος σημείωσε,

«Φέτος υπάρχει ικανή παραγωγή ελιάς κι όπως φαίνεται ξεκάθαρα οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου θα είναι επίσης αυξημένες. Με αυτά τα δεδομένα και με τη δραματική έλλειψη πρωτοβουλιών να επιλυθεί το ζήτημα με τα εργατικά χέρια μέσω διακρατικών συμφωνιών, μόλις θα έρθει η ώρα της συγκομιδής και δε θα υπάρχουν εργάτες, τότε είναι σίγουρο πως τα μεροκάματα θα εκτοξευθούν στα ύψη και μπορεί να φθάσουν και σε επίπεδα άνω των 60 ευρώ. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για τις μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες, τότε είναι βέβαιο πως η ελαιοκαλλιέργεια και μαζί ένα μεγάλο κομμάτι των αγροτών, θα πάει για κατάρρευση».

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός των παραγωγών ελιάς και στη Χαλκιδική. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Πίνδαρος Ψιρούκης,

«Σιγά σιγά η υπόθεση της συλλογής ελιάς θα περάσει στα χέρια των Πακιστανών, καθώς οι Αλβανοί εργάτες εκτός του ότι πλέον είναι λίγοι και προτιμούν άλλες χώρες, ζητούν πάρα πολλά χρήματα για μεροκάματο. Πέρσι ένας Πακιστανός εργάτης λάμβανε 2 ευρώ ανά τελάρο ενώ ένας Αλβανός 3 ευρώ και ίσως κάτι παραπάνω ανά τελάρο. Σήμερα, που η παραγωγή ελιάς είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, οι Αλβανοί εργάτες ζητούν έως και 3,5 ευρώ το τελάρο. Με αυτά τα κόστη, δεν βγαίνει ούτε καν μεροκάματο για τους αγρότες, πόσο μάλλον, κέρδος, καθώς υπάρχει κόστος επιπλέον 120 ευρώ για τη μετάκληση, συν τα κόστη για τις διαμονές κλπ.»

Ο κ. Χρήστος Βλάχος από την ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας Αρκαδίας τονίζει ότι κανείς δεν συζητάει αυτή την περίοδο για το ύψος του μεροκάματου των εργατών γης, για τον απλό λόγο ότι είναι όλα πολύ θολά και δεν ξέρει κανείς αν θα έχει εργάτες γης. Σύμφωνα με τον ίδιο Αλβανοί δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι και οι αγρότες καταβάλλουν προσπάθειες να κάνουν μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες και κυρίως το Πακιστάν.

 

Τριάντα πέντε (35) ευρώ είναι το μεροκάματο, που φτάνει και τα 50 πέρα από το 8ωρο. Συνήθως περιλαμβάνει και φαγητό ή διαλλείματα για καφέ και ξεκούραση.

Κι εγώ απορώ: Όλοι αυτοί οι λεβέντες νεαροί και νεαρές, που λένε ότι δεν υπάρχουν δουλειές, και τη βγάζουν όλη μέρα με το εσπρέσο καπουτσίνοι και το τσιγαράκι στις καφετέριες, τι είδους δουλειά περιμένουν και πόσα ευρώ μεροκάματο θα τους συγκινούσαν για να πάνε να δουλέψουν;

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button