Ελληνικά φαγητά που δεν τα τρώνε οι ξένοι

Ελληνικά φαγητά που δεν τα τρώνε οι ξένοι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Πλησιάζει το Πάσχα κι εμείς εδώ στην Ελλάδα θα φάμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα, γαρδούμπα και αρνί στη σούβλα.
Οι ξένοι όμως όχι μόνο δεν τα τρώνε αυτά, αλλά αηδιάζουν και μόνο στη σκέψη τους.
1) Αρνί στη σούβλα
Η θέα ενός ολόκληρου ζώου που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα είναι αποκρουστική. Το ίδιο και το κοκορέτσι με τα τυλιγμένα έντερα, το ίδιο και το κεφαλάκι. Πριν από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων είχε εκδώσει οδηγία που τα απαγόρευε.
2) Γαρδουμπάκια
Μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα.
3) Πατσάς
Η σούπα των ξενύχτηδων, κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες. Φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια, με συνοδεία σκορδόξιδο. Τα πατσατζίδικα σερβίρουν κι άλλα δύο ελληνικά φαγητά, τα οποία οι ξένοι δεν θέλουν ούτε να τα δουν ούτε να τα δοκιμάσουν: μοσχαροκεφαλή και γλώσσα μοσχαρίσια.
4) Σαλιγκάρια
Τα μαγειρεύουμε γιαχνί, στην κατσαρόλα ή στιφάδο με ρύζι. Πολύ αγαπημένο φαγητό των Ποντίων και των κατοίκων της Κρήτης (χοχλιοί)..
5) Τζιγεροσαρμάδες
Κι εδώ γεμιστά εντόσθια, τυλιγμένοι με μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα.
6) Μπουμπάρι
Σαν τεράστιο λουκάνικο, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου δεν είναι άλλο από έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί.
7) Παστουρμάς
Το τσεμένι με το οποίο είναι καλυμένος είναι ένα βαρύ μπαχαρικό και την άλλη μέρα μυρίζει όλο το σώμα.
8) Βατραχοπόδαρα
Η σπεσιαλιτέ στη λίμνη των Ιωαννίνων. Όσοι τα δοκίμασαν λένε ότι, αν δεν ξέρεις τι τρως, θα νομίζεις ότι τρως κάτι σαν γαρίδες, αυτήν την γεύση έχουν. Άντε, όμως να πείσεις κάποιον να φάει βατράχια!