2021
Περιοδικό

Ελληνικά γλυκά στην Αγγλία

Ελληνικά γλυκά στην Αγγλία

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Ο κορωνοϊός και το Brexit ήταν οι αιτίες που ένας συμπατριώτης μας δημιούργησε μια πετυχημένη επιχείρηση στην Αγγλία. Παράγει και διαθέτει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ενώ σύντομα θα επεκτείνει τα προϊόντα του στις πίτες με προζύμι και σε σάντουϊτς με γέμιση μουσακά.

Καθώς διαβάζει κανείς την ιστορία του συμπατριώτη μας, είναι φυσικό να σκεφτεί ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσαν να κάνουν κι άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες του είδους σε άλλα μέρη στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βιοτεχνίες του νησιού μας σε αρτοσκευάσματα και γλυκά.

 

Να δούμε την ιστορία του:

Φέτος τον Ιανουάριο ο Αργύρης Μπεντίλας παρουσίασε στο βρετανικό κοινό ένα ελληνικό προϊόν, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, επιδιώκοντας να εξοικειώσει τους Βρετανούς με τα ελληνικά γλυκά, με αφετηρία το μικροαρτοποιείο που δημιούργησε στο σπίτι του, στο Μάντσεστερ. Μια δημιουργική μικροεπιχείρηση, που τον κρατά άγρυπνο τα βράδια, ανάμεσα σε ζύμες και ζάχαρη άχνη, φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς κι ελληνικό ανθόμελο, λιωμένη σοκολάτα και υπέροχες μυρωδιές.

Με έδρα την κουζίνα του -και παρακαταθήκη τα μαγειρικά θαύματα που ξεμύτιζαν από τον ξυλόφουρνο της γιαγιάς του στο ορεινό Ζεμενό Κορινθίας- το μικροαρτοποιείο «Μελίανθος» του Αργύρη παραδίδει ελληνικές γεύσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με διάφορους τρόπους, αναλόγως της απόστασης: είτε ταχυδρομικά είτε χέρι-χέρι και σύντομα, ενδεχομένως, και με ποδήλατο, στο Μάντσεστερ. Μέσα στο μικροαρτοποιείο, ο Αργύρης είναι υπεύθυνος για τα πάντα: από τις παρασκευές και τα δημιουργικά πειράματα, μέχρι τη φωτογράφιση, το μάρκετινγκ και τη διεκπεραίωση των παραγγελιών. Γι’ αυτό και εστιάζει στην πολύ υψηλή ποιότητα των προϊόντων του -όχι στην ποσότητα.

Ο Αργύρης αποφάσισε να ψάξει κάτι καινούργιο στη Βρετανία, μπαίνοντας σταδιακά στον δρόμο, που τον οδήγησε στην επιχείρηση του, τον «Μελίανθο».

 

«Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να δοκιμάσω κάτι στην εστίαση, με το μικρότερο δυνατό κόστος και χρήση υπαρχόντων πόρων. Αυτό σήμαινε να δουλεύω από το σπίτι με τον εξοπλισμό που ήδη έχω, προσφέροντας συγκεκριμένα προϊόντα αρχικά. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Melíanthos. Το μικροαρτοποιείο ξεκίνησε προσφέροντας αυτό που στην Αγγλία ονομάζεται «luxury biscuits», μπισκότα πολυτελείας. Σκέφτηκα ότι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα φτιάχνονται με πάρα πολύ ποιοτικά και ακριβά υλικά. Πρόκειται πραγματικά για πολυτελή εδέσματα. Στην Ελλάδα τα έχουμε ταυτίσει με τα Χριστούγεννα. Για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου αυτός ο συσχετισμός δεν υπάρχει. Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία: την ευρύτερη γνωστοποίησή τους ως luxury biscuits, αλλά και την πώλησή τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Η διαδικασία ίδρυσης της επιχείρησης είναι πανεύκολη και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική γραφειοκρατία. Κάνεις αίτηση online στον δήμο και κανονίζουν συνάντηση υγειονομικού χαρακτήρα στον χώρο σου. Μόλις περάσει ένας ημερολογιακός μήνας από τη στιγμή της αίτησης, μπορείς να πουλήσεις. Αν επιλέξεις να μην ιδρύσεις εταιρεία, αλλά να δουλεύεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, οφείλεις να δηλώσεις τη δραστηριότητά σου στην Εφορία μόνο εφόσον τα έσοδά σου ξεπεράσουν τις 1.000 στερλίνες. Επίσης, δεν χρειάζεται να καταβάλεις ΦΠΑ, αν δεν ξεπεράσεις τις 85.000 στερλίνες σε εισόδημα. Η σύγκριση με το αντίστοιχο καθεστώς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική.

Πριν από το Brexit, τότε που η διακίνηση προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ευνοϊκή, προμηθεύτηκα από την Ελλάδα ξηρούς καρπούς και ανθόμελο για την παρασκευή των γλυκισμάτων, δημιουργώντας και εντυπωσιακές παραλλαγές των παραδοσιακών μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Βλέποντας τα αποθέματα των ελληνικών πρώτων υλών να μειώνονται, επικοινώνησα με δύο εταιρείες μεταφορών που εκτελούν εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή (μετά το Brexit). Υπάρχει γενικότερη ασάφεια και πολλά επιπλέον έξοδα, για κάτι απλό μέχρι πρότινος. Χωρίς καλό μέλι δεν έχει νόημα να προσφέρω μελομακάρονα, οπότε προτιμώ να τα αποσύρω, αν δεν βρεθεί λύση».

 

Πάντως, ασχέτως Brexit, η επόμενη μεγάλη κατηγορία προϊόντων που ο Αργύρης σκέφτεται να λανσάρει είναι οι πίτες με το προζυμένιο φύλλο του.

 

«Όσον αφορά τη γέμιση, πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα προσφέρω μια παραλλαγή της βρετανικής “ fish pie”, αλλά και του ελληνικού μουσακά!. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι πελάτες μου είναι Έλληνες από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (μόνο η ελληνική κοινότητα του Μάντσεστερ αριθμεί 6700 μέλη), αλλά πλέον ξεκίνησαν οι αγορές και από Βρετανούς, πράγμα πολύ θετικό».

 

Όλα ξεκινούν από το μυαλό, από το όνειρο.

«Οι εικόνες της παρασκευής ψωμιού ή πίτας από τη μητέρα, τη γιαγιά και τις θείες μου στην Ελλάδα εντυπώθηκαν στο μυαλό μου από όταν ήμουν μικρός. Βλέποντας η γυναίκα μου, η Μαρία, πόσο μού άρεσε όλο αυτό, μού έκανε δώρα σχετικά βιβλία κι εξοπλισμό. Σύντομα έφτιαξα το πρώτο μου προζύμι, μαθαίνοντας παράλληλα τι σημαίνει πραγματικό ψωμί -χωρίς πρόσθετα, βελτιωτικά, ζάχαρη. Ψωμί που θέλει τον χρόνο του, δεκάδες ώρες, κατά τις οποίες ο χρόνος γίνεται κι αυτός ένα από τα βασικά συστατικά κι αλλάζει το καρβέλι. Το να φτιάχνεις προζυμένιο ψωμί είναι χαλαρωτικό, αλλά αποτελεί και πρόκληση, καθώς ποτέ δεν βγαίνει ίδιο. Και μου αρέσουν οι προκλήσεις!».

 

Όλα τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει ο συμπατριώτης μας αυτός τα παράγουμε κι εμείς εδώ στη Λήμνο, και μάλιστα είναι κορυφαίας ποιότητας και έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Μήπως πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε σαν κι αυτόν, να τα κάνουμε γνωστά στο εξωτερικό;

Εκτός από τα αρτοσκευάσματα, εδώ στη Λήμνο έχουμε μια παράδοση 70 ετών στα γλυκά. Μερικά από αυτά είναι μοναδικά, όπως τα βενιζελικά και οι σαμσάδες.

Τα πιο παραδοσιακά, όμως, είναι τα προϊόντα Αχιλλαδέλη.

Ας θυμηθούμε την ιστορία αυτής της οικογενειακής παραδοσιακής βιοτεχνίας.

 

Όταν η παράδοση συναντά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις κι η εμπειρία το μεράκι της νέας γενιάς, τότε το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι. Τα παραπάνω συστατικά» ήταν άλλωστε και αυτά της επιτυχίας για την επιχείρηση «Υιοί Β. Αχιλλαδέλη Ο.Ε.» της Λήμνου, απ’ όταν οι γιοι πήραν τα ηνία από τον πατέρα που ξεκίνησε την επιχείρηση περίπου το 1950. Ο πατέρας, Βασίλης Αχιλλαδέλης, ξεκίνησε την επιχείρηση την περίοδο της Κατοχής, φτιάχνοντας ταχίνι και σησαμέλαιο, προϊόντα απαραίτητα τότε για την επιβίωση των ανθρώπων. Αργότερα, ο ίδιος προσέθεσε στην επιχείρηση τα λουκούμια και τους χαλβάδες, για την παραλάβουν οι υιοί και να την εξελίξουν ακόμα περισσότερο. Ο κ. Νίκος Αχιλλαδέλλης, συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, χαλβά σε 4 διαφορετικές γεύσεις επίσης, παραδοσιακό ταχίνι, σησαμέλαιο, βυσσινάδα, πετιμέζι και γλυκό «υποβρύχιο».

 

Το εργαστήριο της επιχείρησης είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα και στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η πιστοποιήσεις ISO και HACP αρκούν για να αντιληφθεί κανείς τον επαγγελματισμό και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Όσον αφορά στα προϊόντα της επιχείρησης, παρασκευάζονται από αγνά υλικά, με μεράκι και φροντίδα και με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση του πελάτη. Η επιχείρηση, για την παρασκευή των προϊόντων της, εκμεταλλεύεται ό,τι πρώτες ύλες διαθέτει η Λήμνος κι ό,τι δεν υπάρχει στη Λήμνο το προμηθεύονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προσεκτικά και με κριτήριο πάντα την ποιότητα.

Πέρα από τα αγνά και προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, ωστόσο, η επιτυχία των προϊόντων «Αχιλλαδέλη» βασίζεται και στις παραδοσιακές συνταγές με βάση τις οποίες παρασκευάζονται, και έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν, όταν οι νοικοκυρές γνώριζαν καλά τα μυστικά της επιτυχίας στην κουζίνα.
Η επιχείρηση λειτουργεί με χονδρική και λιανική πώληση. Όσον αφορά τη χονδρική, ο εκάστοτε επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να δώσει την παραγγελία του και να την παραλάβει στο χώρο του, όπου μεταφέρεται με αυτοκίνητα της επιχείρησης «Αχιλλαδέλη». Σχετικά με τη λιανική πώληση, εκθετήριο υπάρχει στον ίδιο χώρο, όπου και παρασκευάζονται τα προϊόντα στο 6ο χιλιόμετρο Μύρινας – Κορνού Λήμνου, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 22540 61250 και 22540 61251 και ο αριθμός φαξ το 22540 61252.

 

Τα εκλεκτά προϊόντα Αχιλλαδέλη, μπορεί κανείς να τα βρει σε όμορφες συσκευασίες τόσο για το σπίτι όσο και για δώρο:

Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια.

Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72.

Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, 8) Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button