Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γίδα βραστή

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γίδα βραστή

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός από Κυριακή)

Γίδα βραστή σπάνια σερβίρουν τα εστιατόρια σε πεδινές και παραθαλάσσιες πόλεις. Αντίθετα, σε ορεινές περιοχές και σε ορειβατικά καταφύγια η σούπα αυτή είναι πολύ συνηθισμένη και δημοφιλής χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι γενικά οι σούπες έχουν συνδεθεί με κρύο καιρό και επίσης επειδή οι γίδες, δηλαδή οι κατσίκες, εκτρέφονται συνήθως σε ορεινές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε εύκολα να βρούμε το κρέας της γίδας στο κρεοπωλείο και να μαγειρέψουμε στο σπίτι τη νοστιμότατη αυτή σούπα.

Η γίδα είναι περισσότερο γνωστή ως κατσίκα. Μαζί με το πρόβατο θεωρείται από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους. Εκτρέφεται για το γάλα, το κρέας και για το τρίχωμά της. Η ευκολία στην απόκτηση και στη συντήρησή της, έκανε πολλούς να τη χαρακτηρίσουν ως «αγελάδα του φτωχού».

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γίδα μπούτι κομμένο σε μερίδες
5 πατάτες
3 καρότα
1/2 ματσάκι σέλινο
1 ξερό κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε με νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσουν.
Ξαφρίζουμε τον αφρό που θα βγάλει. Αφού βράσει για κανένα 20/λεπτο πετάμε το νερό και φυλάμε το κρέας σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα.
Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο ζεστό λάδι να ξανθύνει.
Μόλις μαραθεί προσθέτουμε το κρέας και το σωτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή ένταση για μιάμιση ώρα περίπου, δοκιμάζοντας πότε πότε αν έχει μαλακώσει.

Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και σε ροδέλες τα καρότα. Το σέλινο, αφού κρατήσουμε ολόκληρα τα κοτσάνια, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια τα φύλλα.
Εφόσον έχει μαλακώσει το κρέας, αλατίζουμε καλά το ζουμί και προσθέτουμε και όλα μας τα λαχανικά. Βράζουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά καθώς και το αλάτι της σούπας μας. Αφαιρούμε τα κοτσάνια του σέλινου.

Βάζουμε στο multi 2-3 κυβάκια πατάτας και 2-3 καρότα με λίγο ζουμάκι και τα αλέθουμε. Προσθέτουμε και το λεμόνι και αυτό τον “πουρέ” τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο η σούπας μας θα γίνει πιο πηχτή.

Δυναμώνουμε το μάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Η σούπα μας είναι έτοιμη! Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο λεμόνι ή μαύρο πιπέρι

(φωτο cookpad.gr)

γιδα βραστη2.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button