Ένα μήλο την ημέρα

Ένα μήλο την ημέρα
Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη
Υπάρχουν αρκετές παροιμίες για τα μήλα. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω.
Στο τέλος και μια συνταγή για «λουκουμάδες» από μήλο
- “Το μήλο πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά”. Όταν θέλουν να πουν, για παράδειγμα, ότι ένα παιδί μοιάζει με πατέρα ή μητέρα. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν τα συναισθήματά τους.
- “Κόκκινο στην εμφάνιση, αλλά μέσα έχει σκουλήκι”. Για ανθρώπους που έχουν μια όμορφη εμφάνιση, αλλά ο εσωτερικός τους κόσμος είναι άδειος και κάνουν κακές πράξεις.
Παρόμοια παροιμία και «Απόξω μήλο φαίνεται».
- “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Δηλαδή, ότι ένα καλό μήλο αξίζει όσο κι ένας γιατρός. Επειδή όλοι ξέρουμε ότι τα μήλα είναι πολύ χρήσιμα και περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες.
- Ας με θυμηθεί κι ας μου φέρει και μόνο μισό μήλο.
Σημασία έχει να με θυμηθεί, όχι τι θα μου φέρει.
- Μηλίτσα που ΄σαι στο γκρεμό, με μήλα φορτωμένη, τα μήλα σου λιμπίζομαι, μα το γκρεμό φοβούμαι.
Όταν κάποιος είναι άτολμος και φοβάται.
- Tα μήλα μήλα, και τα σύκα σύκα
Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο
- Την μηλιά που έχει μήλα βαράνε
Αυτός που είναι αξιόλογος δέχεται συχνά άδικες επιθέσεις
- Το μήλο όσο κόβεται, τόσο μοσχομυρίζει.
- Το σάπιο μήλο χαλάει και το γερό.
Οι κακές συναναστροφές βλάφτουν.
- Φύτεψε μηλιά για να τρως μήλα
Να ασχολείσαι με ωφέλιμα πράγματα
- Πέσε μήλο να σε φάω
Αυτός που δεν κάνει προσπάθεια για να αποκτήσει κάτι.
- Πότε μήλα πότε φύλλα
Οι ψαράδες δεν έχουν πάντοτε επιτυχία.
Παρόμοια παροιμία «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο».
Συνταγή για λουκουμάδες (ροδέλες) με μήλο
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
- 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 αβγό
- 3 κ. σ. βουτυρόγαλα
- 1/3 φλ. τσαγιού γάλα
- 4 μήλα
- 2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, για επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Προσθέστε το αβγό και το βουτυρόγαλα και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σταδιακά και το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Αφαιρέστε τον πυρήνα του μήλου και κόψτε σε ροδέλες. Κάθε μήλο πρέπει να σας δώσει περίπου 3 ροδέλες.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι μέχρι να κάψει.
Βουτήξτε κάθε μήλο στο μείγμα με το αλεύρι μέχρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές και τοποθετήστε προσεκτικά στο τηγάνι.
Τηγανίστε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.
Στραγγίστε το λάδι τους σε χαρτί, πριν γαρνίρετε με την ζάχαρη.
(πηγή: λευτεριά 19-9-21)