2020
Περιοδικό

Ένας διάσημος γιατρός συμβουλεύει

Ένας διάσημος γιατρός συμβουλεύει

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μέχρι τώρα ήξερα έναν βραζιλιάνο με το όνομα Βαρέλα. Είναι ποδοσφαιριστής στον ΠΑΟΚ και μάλιστα ένας από τους αρχηγούς της ομάδας. Παίζει στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος βραζιλιάνος με το ίδιο όνομα, ο Drauzo Varella, που είναι γιατρός ογκολόγος και κάτοχος Νόμπελ Ιατρικής.

Ελπίζουμε η μπόρα με την επιδημία να περάσει σύντομα, να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας, να ξαναδούμε ποδόσφαιρο, και γενικά να χαρούμε τις μικρές και μεγάλες στιγμές μας.

Να, λοιπόν, τι είπε αυτός ο διάσημος γιατρός:

H 3η ηλικία αρχίζει επίσημα στα 60 και λήγει στα 80. Από τα 80 έως τα 90 είναι το γήρας, κι από τα 90 και μέχρι το τέλος είναι η μακροζωία.

Κανένας δεν είναι απόλυτα υγιής μετά τα 50. Η υγεία είναι προνόμιο των νέων. Οι ηλικιωμένοι έχουν πάντα μία ή περισσότερες ενοχλήσεις λόγω ηλικίας. Σημασία έχει να προσπαθείς να γεράσεις με καλή υγεία, ελέγχοντας τα προβλήματά σου, για να μην έχεις περιπλοκές.

Θέλετε να γνωρίζετε πόσα χρόνια θα ζήσετε και πώς να φθάσετε σε προχωρημένη ηλικία; Παρατηρήστε ή θυμηθείτε τους γονείς σας. Η γενετική είναι ο βασικός τρόπος πρόβλεψης της μακροζωίας. Γονέας που έπασχε από καρκίνο ή που υπέστη έμφραγμα πριν τα 60 θα μεταδώσει τα γονίδιά του στα παιδιά του, που θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα προδιάθεση για τις ίδιες ασθένειες. Για την ακρίβεια , η ανάπτυξη μιας χρόνιας ασθένειας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και η γενετική είναι ένας από αυτούς.

Οι υπερβολές στο τραπέζι δεν είναι αθώες. «Είμαστε ό,τι τρώμε», λένε πολύ σωστά οι φυσιολόγοι. Αν, έχοντας ήδη μια αρνητική γενετική προδιάθεση, προσθέτουμε 3-4 κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ μας, καταβροχθίζουμε την πέτσα του σουβλιστού κοτόπουλου και πίνουμε αλκοολούχα χωρίς μέτρο, σίγουρα θα βουλώσουν οι αρτηρίες μας. Θα εμφανιστούν τότε η κακή κυκλοφορία και η κακή οξυγόνωση, που σημαίνει με λίγα λόγια κυτταρικό θάνατο, δηλαδή επιταχυνόμενη ή πρόωρη γήρανση. .

Πλεονεκτήματα της καλής διατροφής.

Για να απολαύσουμε υγιή γεράματα μετά τα 50 μας, προσέχουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας τα προϊόντα με χημική επεξεργασία ή περιεκτικότητα σε χημικά και τη μεγάλη κατανάλωση λιπαρών. Ένα καλό γεύμα, ένα καλό δείπνο και ένα ελαφρό κάτι τι πριν τον ύπνο είναι το κλειδί για την καλή υγεία και την καλή λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή θα πρέπει να αποφεύγομε κάποια ποτά, κυρίως τα αναψυκτικά διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθρακικού, ζάχαρης και καφεΐνης. Μετά τα 50 τα συστατικά αυτά κατατρώγουν το συκώτι και το πάγκρεας. Προτιμήστε τις φρέσκες λεμονάδες, τους χυμούς φρούτων, ακόμα και τη μπύρα διότι αυτή παρασκευάζεται με βρασμένο νερό και φυσικά συστατικά χωρίς νάτριο.

 

Αλκοόλ με μέτρο.

Κάποια κλινικά πειράματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μετά τα 50 βελτιώνει την υγεία μας χάρη σε τρείς παράγοντες: Είναι αγγειοδιασταλτικό, μειώνει τη χοληστερόλη και μπορεί να λειτουργήσει σαν ελαφρό καταπραϋντικό. Στο δείπνο, ή γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι πιείτε ένα μικρό ποτηράκι. Τα πιο ενδεδειγμένα ποτά είναι το ουίσκι και το κόκκινο κρασί.

Με αυτόν τον τρόπο το οινόπνευμα θα αντικαταστήσει τη νιτρογλυκερίνη που χρειάζεται για τη διαστολή των αρτηριών σας, τις στατίνες που απαιτούνται για τη μείωση της χοληστερόλης ή το valium για το άγχος. Ένα ποτηράκι κι όλα πάνε καλά. Αν μάλιστα το πίνετε παρέα με αγαπημένους, τότε το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται. Όμως προσοχή. Η μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα μικρό ποτηράκι κάθε φορά. Γιατί αν ξεφύγουμε, το αποτέλεσμα αντιστρέφεται και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

 

Όλες αυτές οι συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες αλλά μόνο αν δεν καταλήξουμε στην υπερβολή. Όταν για παράδειγμα είστε καλεσμένοι σε φίλους ή συγγενείς, μην αρνηθείτε ένα κάπως πιο λιπαρό φαγητό και μην πείτε «ο γιατρός μού έχει πει να μην πίνω πάνω από ένα ποτήρι, ποτέ παραπάνω!»

Είναι ευτυχία να βρίσκεστε με αγαπημένα πρόσωπα. Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη χαρά να βρίσκεσαι με φίλους. Ακόμα και τα λιπαρά μεταβολίζονται καλύτερα μετά από μια ευχάριστη βραδιά. Οι μηχανισμοί ισορροπίας του οργανισμού μας δεν είναι πολύ γνωστοί. «Εάν απολαμβάνετε την ευχάριστη βραδιά σας, το γαστρονομικό σας αμάρτημα συγχωρείται!»

 

Κρατήστε τον έλεγχο της ζωής σας. Σας συνιστώ να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας – όσο φυσικά έχετε το μυαλό σας καλά – για να μη χάσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Εσείς να αποφασίζετε πότε και με ποιους θα βλέπεστε, τι θα φοράτε, σε ποιόν θα τηλεφωνείτε, ποια ώρα θα κοιμάστε, τι θα διαβάζετε, πώς θα διασκεδάζετε, τι θα αγοράζετε, πού θα ζείτε, κλπ. Γιατί από τη στιγμή που δεν θα είστε πλέον σε θέση να τα κάνετε όλα αυτά, θα γίνετε ένα πραγματικό βάρος για τους δικούς σας.

Ελπίζω ειλικρινά αυτές οι σκέψεις μου να σας φανούν χρήσιμες. Drauzio Varella

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button